Start van hoofdcontent

Stad

nl

Biedt koning straks excuses aan bij slavernijherdenking? "Zou symbolische waarde hebben"

31 mei 2023, 18.49 uur · Door Ronald Olsthoorn

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte: alle drie zijn ze op 1 juli in het Oosterpark bij de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden. Grote vraag blijft nog even of ook de koning zijn excuses zal gaan aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. 

AT5

"We kijken ernaar uit, maar ik weet niet wat we kunnen verwachten", zegt de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), Linda Nooitmeer, vandaag tijdens de presentatie van de herdenking.

"De excuses van meneer Rutte waren spot on, en tegelijkertijd is er de symbolische waarde van de koning, die blijft. En natuurlijk maakt het ook heel veel uit als de koning excuses maakt", blikt Nooitmeer toch een beetje vooruit.

Reparatie en herstel

Bij het NiNsee geven ze het kabinet nog steeds een compliment voor de ingeslagen weg, maar zijn er ook zorgen over de voortgang van het verhaal achter de komma, waar Rutte het over had tijdens zijn excuses namens de overheid vorig jaar december.

"Dat het proces achter de komma niet versmald wordt tot antiracisme alleen, maar dat we echt ook breder kijken. De impact van de periode van 1500 tot 1 juli 1873 op nu", zegt NiNsee-directeur Urwin Vyent.

Het NiNsee wil dat er concreet werk gemaakt gaat worden van "reparatie en herstel". Daar is geld voor nodig, maar ook een cultuuromslag.

"Als we het hebben over onderadvisering, racisme op de werkvloer of uitsluiting bij het zoeken van een woning, dat heeft wel te maken met hoe je naar mensen kijkt. En als er nu in beleid iets moet veranderen, dan moet ook de persoon zelf, want mensen maken beleid, die moeten ook iets doen in hun mind. En dat is een taai proces", aldus Nooitmeer.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938