Start van hoofdcontent

Sport

nl

50e editie internationaal rugby toernooi: "De crème de la crème van het rugby"

5 juni 2023, 21.48 uur · Door Najim El Yarchouhi

Afgelopen weekend organiseerde Amsterdam Rugby 7s het voor de 50e keer het jaarlijkse rugbytoernooi. De honderd amateur- en professionele teams kwamen van over de hele wereld bijeen in Nieuw-West.

Twee dagen achter elkaar beukten de rugbyers tegen elkaar en dat gebeurt nu dus al 50 jaar lang. De locatie is Sportpark de Eendracht, waar naast velden van de Amsterdamse rugbyvereniging AAC ook voetbalvelden gebruikt werden voor de wedstrijden.

"Nederland is niet echt een rugbyland" zegt Ruben Albstmeijer, één van de spelers die namens AAC meedeed aan het toernooi. "Maar het is geweldig dat we alle toplanden uit de sport naar ons toe trekken", doelt hij op de rugbyers uit landen als Nieuw-Zeeland. "Ons voetbal is hun rugby."

Quote

"Al die meiden waar ik vroeger naar keek: hier kan ik tegen ze spelen"

Julia Morauw, speler AAC Dames 1

Ook vrouwenteams waren van de partij op het evenement.  "Als klein meisje keek ik hier altijd naar en nu mag ik eindelijk zelf spelen", zegt Julia Morauw, speelster voor het vrouwenteam van AAC. "Al die meiden waar ik vroeger naar keek: hier kan ik tegen ze spelen"

En hoewel Nederland dan misschien geen rugbyland is, de sport zit hier wel in de lift. Volgens cijfers van NOC*NSF groeide het aantal leden van een rugbyclub in de afgelopen vijf jaar met 11 procent. Julia en Ruben vinden het daarom ook belangrijk dat dit toernooi er is. "Op deze manier brengen we het Nederland Rugbywezen echt samen en kunnen we het verderop doen groeien", zegt Ruben.

"Ik hoop dat Amsterdam er een grote rol in gaat spelen", zegt toernooivoorzitter Mariëlle van den Bovenkamp. "Nog steeds is Amsterdam voor rugbyers en voor ons the place to be. We hebben ondertussen zo'n vier rugbyverenigingen in de stad en de omgeving. Én we hebben dus dit toernooi."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938