Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

"Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk": De Straten neemt afscheid van het oude Gravestein

6 juni 2023, 18.00 uur · Aangepast 6 juni 2023, 21.36 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in Gravestein en nemen we afscheid van het gebouw in de oude staat, en van de broedplaats om de hoek. 

Neumine ziet er vandaag op haar mooist uit want ze komt net van een spoedoverleg met de burgemeester. Ze is namelijk voorzitter van de stadsdeelcommissie Zuidoost en voorzitter van de bewonerscommissie. Inmiddels woont Neumine al 16 jaar in Gravestein. Er is veel veranderd in die tijd. "Toen ik hier 16 jaar geleden kwam wonen had ik junkies op de galerij wonen. Die zijn er al zeker tien jaar niet meer. De flat en de omgeving zijn rustiger geworden."

De bewoners van Gravestein en Geldershoofd zitten midden in een renovatietraject. "De flat is oud en in geen jaren meer grondig gerenoveerd. Het is echt tijd." Binnen nu en drie jaar zijn alle bewoners verhuisd. Ze mogen uiteindelijk terugkomen, maar moeten wel verhuizen. Neumines woonkamer staat vol met dozen: ze spaart alvast spullen voor zichzelf en haar zoons voor de verhuizing. Want zo zegt ze: "een slimme meid is op haar toekomst voorbereid." 

Quote

"De flat en de omgeving zijn rustiger geworden."

Neumine

Wie er binnenkort ook moet verhuizen, is Arjan. Een aantal jaar geleden kwam de crèche van zijn kinderen, gelegen naast Gravestein, leeg te staan. "Iedere keer fietste ik erlangs en dacht ik: wat zonde. Ik ben architect van beroep en wil bewust meer kleur toevoegen aan de buurt." Hij is naar de gemeente gegaan en in samenwerking met Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) is hij hier een broedplaats begonnen.

Naast een gemeenschappelijke ruimte voor iedereen is er een restaurant, een bioscoop en Radio Mart gevestigd. Ze kregen een tijdelijk contract van vier jaar, en inmiddels komt de einddatum steeds dichterbij. In september van dit jaar moeten ze het gebouw verlaten. Arjan is op zoek naar oplossingen, want eigenlijk willen ze helemaal niet weg. 

Quote

"Ik ben architect van beroep en wil bewust meer kleur toevoegen aan de buurt."

Arjan

Directeur van Radio Mart, Norman van Gom, vertelt: "Het einde is in zicht, helaas. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk." Het liefst wil Radio Mart in Zuidoost blijven. "Zuidoost bestaat uit vele culturen. Onze doelgroep, de Surinaamse en Antilliaanse doelgroep, zit hier en komen hier gemakkelijker over de vloer."

Norman is een bekende van AT5 en heeft in oktober 2022 een Black Achievement Award in de categorie Mens en Maatschappij gewonnen. "Dat is voor mij een verrassing geweest." Een kroon op het werk van deze radioveteraan. Wat mensen van hem kunnen leren? "Doorzetten. Dat heb ik geleerd van mijn vader. Ik ben een paar keer gestruikeld, maar dan sta je weer op." 

Quote

"Ik ben een paar keer gestruikeld, maar dan sta je weer op." 

Norman van Gom

Elke dinsdag en donderdag zijn er nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]