Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers opnieuw in onzekerheid door aanpassingen aan project Oranje Loper

13 juli 2023, 20.00 uur · Door Robin Antonisse

Het cynisme is bij sommige ondernemers toegeslagen nadat vanochtend bekend werd dat de meeste bruggen tussen de Raadhuisstraat en het Mercatorplein tóch niet vervangen hoeven te worden. Al jaren wordt er aan renovatieproject de Oranje Loper gewerkt, met alle overlast van dien, maar na nieuw onderzoek worden de plannen nu toch weer aangepast.

AT5

"Als heel veel ambtenaren die heel erg hun best doen, maar waar weinig voortgang in zit", zo typeert Francesco Tijnagel van feestwinkel Louis Wittenburg in de Raadhuisstraat het project inmiddels.

Nadat de werkzaamheden eerder al werden uitgesteld tot september 2023, beginnen die vanwege de nieuwe aanpassingen nu pas op zijn vroegst in september 2024. Ondertussen is er nog geen duidelijkheid wanneer de werkzaamheden precies zullen zijn afgerond.

Tijnagel: "De start staat nu op september 2024. Toen het hele project Oranje Loper begon, zei de gemeente: 2024 zijn we klaar." Ondernemer Martin Visbeek van fietshandel Alles en Meer op de De Clercqstraat kan erover meepraten: "Je hebt al het gevoel van; straks is hier geen geld voor en is daar geen geld voor. De bruggen en kades, alles moet nog gedaan worden, maar er komt helemaal niets van."

Deze bruggen vallen onder het project Oranje Loper - Foto: AT5

Het laatste jaar werden langs de bruggen hulpbruggen aangelegd, zodat kabels en leidingen konden worden verlegd. Ondernemers en bewoners hadden daardoor langdurig te maken met opbrekingen. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst geeft desgevraagd toe dat achteraf gezien een deel van die werkzaamheden misschien niet per se nodig waren geweest. "De komende maanden werken we de nieuwe plannen uit en zal dat moeten blijken."

De kosten van het project liepen door inflatie en stijgende bouwkosten het laatste jaar op van 250 miljoen euro naar 360 miljoen euro. Van der Horst verwacht dat met de nieuwe aanpassingen de kosten weer zullen uitkomen op 250 miljoen euro. Visbeek denkt er het zijne van: "Ik begrijp wel dat ze het opnieuw hebben getoetst, want ze hebben geen geld om overal vijf jaar een brug open te laten staan. Dat zal het probleem zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938