Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Week van Dementie: "Als je dingen met rust doet, dan komt het beter in je hersenen"

18 september 2023, 16.28 uur · Aangepast 18 september 2023, 19.52 uur · Door AT5 Producties

Het is de Week van Dementie. Daarom worden er in de stad activiteiten georganiseerd waarbij lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. In Amsterdam Informeert gaan we langs bij Mildred Komproe tijdens de groepsactiviteit van Stichting Mantelzorg en Dementie. 

AT5

1 op de 5 Nederlanders krijgt dementie. Door de vergrijzing zal naar verwachting dit aantal in 2050 verdubbelen.

Mildred Komproe heeft al een aantal jaren dementie en gaat vaak naar een dagbesteding. Hier traint ze haar brein met allerlei activiteiten zoals puzzelen en kleuren. "Dat vind ik prettig om te doen, want dat doe je rustig", vertelt Komproe. "Als je dingen met rust doet, dan komen dingen beter in je hersenen." 

Groep bij de dagbesteding - AT5

Dementie heeft niet alleen impact op de Amsterdammers zelf, maar ook op de omgeving. Daarom is het belangrijk dat mensen met dementie samen komen bij zulke ontmoetingsgroepen, volgens begeleider Claudia Musson. "Ze gaan ook weer dingen oppakken. Zoals tafel dekken, afwassen, een wandeling maken en dat zetten ze door naar huis." En dat is goed, want meestal is dat thuis helemaal ingezakt, vertelt Summon. 

Quote

"Waarom zou ik me schamen? Het hoort bij de leeftijd" 

Mildred Komproe

Musson ziet soms ook schaamte onder mensen die lijden aan dementie. "Dit merk ik bij mensen die het eigenlijk niet accepteren dat ze dingen niet meer kunnen. Dan willen ze het er niet over hebben en dan willen ze er helemaal niets van weten." 

Komproe schaamt zich in ieder geval niet. "Waarom zou ik me schamen? Het hoort bij de leeftijd. Je mag vergeten", zegt ze stellig. 

Van 18 t/m 22 september kunnen Amsterdammers deelnemen aan verschillende activiteiten in de buurt. 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/dementie

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam