Start van hoofdcontent

Ajax

nl

'Ajax doet onderzoek naar Mislintat vanwege verdenking kopen speler via zakenrelatie'

19 september 2023, 19.59 uur · Aangepast 20 september 2023, 09.42 uur · Door AT5

Ajax start een onderzoek naar technisch directeur Sven Mislintat, omdat hij op de slotdag van de transferperiode een speler gekocht heeft via een Duits zaakwaarnemerskantoor, dat aandelen bezit in een privébedrijf van hemzelf. Ajax zegt in een reactie dat de club 'niet op de hoogte was van een aandeelhouderschap' en dat ze 'samen met externe adviseurs het voorval nader bekijken'. 

Volgens de NOS zou het gaan om een aandelentransactie in Mislintats bedrijf Matchmetrics GmbH, een commercieel datasysteem voor het scouten van voetballers. Samen met vier anderen richtte Mislintat deze onderneming op en verdeelde de aandelen gelijk. Vijf weken na Mislintats start bij Ajax zou die verhouding zijn veranderd en werd Mislintat met 35 procent grootaandeelhouder.

Onderzoek van de NOS naar het Duitse handelregister laat zien dat er precies op dat moment '- 26 juni 2023' - bij een Duits zaakwaarnemerskantoor ook aandelen in Matchmetrics binnenkomen. Op diezelfde dag zou zaakwaarnemerskantoor AKA Global belangen krijgen in de onderneming van Mislintat. 

Zakelijke relatie

"Het voetbalagentschap, gerund door Arthur Beck en Kermin Cerit, ziet een lening van 161.000 euro omgezet worden in 3 procent van de aandelen", aldus de NOS. En dat betekent dat zij, 'Arthur Beck en Kermin Cerit', daarmee directe zakelijke relaties van Mislintat worden. 

Deze handelwijze botst met de corporate governanceverklaring van de Amsterdamse club. Volgens die verklaring mag een directeur van Ajax geen besluiten nemen over onderwerpen waarbij deze een tegenstrijdig belang heeft.

Indien er sprake is van een mogelijk belangenconflict waar financiële gevolgen aan kleven, dient dit gemeld te worden bij de Raad van Commissarissen (RvC) voor goedkeuring. Vervolgens is de RvC verplicht naar buiten toe te verklaren hoe deze governance code is nageleefd.

In een officiële verklaring laat Ajax de gang van zaken in de afgelopen transferperiode nog een keer onder de loep te nemen. Daarbij worden ze geholpen door externe adviseurs. Sven Mislintat heeft aan de club verklaard zijn volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938