Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Nassaukade wijten ondergelopen kelders aan opnieuw gevulde Singelgracht

14 november 2023, 19.30 uur · Door AT5

Sinds tweeënhalve week komt het water in de kelders van zeker zeven woningen aan de Nassaukade uit alle hoeken en gaten. De oorzaak van het probleem is voor de bewoners duidelijk, namelijk de opnieuw gevulde Singelgracht.

Drie weken geleden werd het eerste water weer in de gracht teruggestort. Het water was er uitgepompt vanwege de aanleg van de Singelgrachtgarage, die naar verwachting begin 2024 opengaat. De aanhoudende regen van de afgelopen tijd is volgens de bewoners dus niet de oorzaak van de overlast.

"We hebben nog nooit op deze manier zoveel last gehad beneden", zegt Zeger, een van de bewoners. "Het kwam op allerlei manieren de muren door. Dat viel eigenlijk precies samen met het moment dat de Singelgracht werd gevuld met water, dus daar moet een verband zijn."

De bewoners zijn inmiddels druk bezig met het wegpompen van al het water uit hun kelders. "Als je niet uitkijkt, gaat het je hele leven beheersen", zegt Zeger. "Bij iedere regendruppel, en het gaat weer veel regenen, stijgt het grondwater verder. En het staat al zo hoog. Gaan we dan weer last krijgen?" 

'Reparatie kan tonnen kosten'

Een andere zorg zijn de kosten die nodig zijn om de schade te herstellen. Als waterschade ontstaan is door grondwater, wordt dat namelijk lang niet altijd vergoed door de verzekering. Zeger noemt een bedrag van zo'n tienduizend euro als de schade te repareren is door te stuken, maar: "Als je een nieuwe onderkeldering met nieuwe fundering moet maken, dan heb je het over tonnen."

De gemeente zegt bekend te zijn met de klachten en dat bewoners melding kunnen doen bij problemen, waarna er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan. De gemeente zegt nu eerst dat onderzoek af te wachten, daarna wordt gekeken of er maatregelen nodig zijn.