Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Explosief ontploft bij reisbureau

26 augustus 2009, 12.22 uur · Aangepast 27 augustus 2009, 14.24 uur

Onbekenden hebben woensdagnacht een explosief laten ontploffen voor de deur van een reisbureau aan de Johan Huizingalaan in stadsdeel Slotervaart. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

In het getroffen pand is het bedrijf KomforTours gevestigd, dat vliegreizen naar Turkije aanbiedt. Tot twee weken geleden zat in het pand een kantoor van Tourmax, een onderdeel van de inmiddels failliete Turkije-specialist Beach Holidays.

Toen de medewerkers 's ochtends om negen uur bij het kantoor aankwamen, ontdekten zij beschadigingen aan de deur en een raam. Ook bleek het glas uit een reclamezuil gesprongen en was er volgens de politie enige kleine schade aan de omgeving. Op basis van camerabeelden hebben medewerkers vastgesteld dat tussen twee en drie uur 's nachts het explosief moet zijn afgegaan, zo liet een van hen weten. Nadat de politie onderzoek had verricht, ging het reisbureau woensdagmiddag weer open.

Volgens de medewerker houdt de aanval mogelijk verband met het begin deze maand failliet verklaarde Beach Holidays. Geboekte reizen konden daardoor niet meer doorgaan of moesten worden afgebroken. Bijna achtduizend reizigers werden gedupeerd. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zei eerder fraude niet uit te sluiten. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden. Zij heeft nog geen idee wat de toedracht is van het incident. Of er een verband is met het faillissement van Beach Holidays, kon ze nog niet zeggen. Wel houdt ze er rekening mee dat het een gerichte actie was.