Stad

Raad: 'Fusie Cordaan - Thuiszorg slecht'

26 augustus 2009, 17.51 uur · Aangepast 27 augustus 2009, 18.06 uur

De fusie van Cordaan met Amsterdam Thuiszorg heeft slecht uitgepakt voor de hulpbehoevende Amsterdammers. Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad.

Vorig jaar nam Cordaan het met een miljoenenschuld kampende Amsterdam Thuiszorg over. Toen werd uitdrukkelijk beloofd dat de fusie niet ten koste zou gaan van de zorg aan clienten, maar volgens de gemeenteraad is die belofte weinig waard gebleken. Het bedrijf zou met negenduizend medewerkers onbeheersbaar zijn geworden. In de commissie Zorg werd woensdagochtend gesproken over de problemen bij zorginstelling Cordaan. De afgelopen weken kwamen talloze misstanden naar buiten. Zo wordt in verschillende verzorgingshuizen onvoldoende zorg aangeboden, loopt er ongekwalificeerd personeel rond en worden klachten genegeerd.

Wethouder Marijke Vos is nog steeds blij met de fusie. Zij zegt dat de fusie de redding van Thuiszorg Amsterdam is geweest en dat die instelling anders failliet zou zijn gegaan. Cordaan heeft naar aanleiding van de vele klachten inmiddels een aantal interne onderzoeken aangekondigd. Het bedrijf erkent dat er de afgelopen tijd veel is mis gegaan maar belooft beterschap.