Start van hoofdcontent

Stad

nl

17-jarige krijgt taakstraf voor mishandeling Bijlmer Arena: "Buitensporig, zinloos geweld"

23 januari 2024, 15.05 uur · Aangepast 25 januari 2024, 09.52 uur · Door AT5

De rechtbank heeft een 17-jarige jongen veroordeeld tot een taakstraf van negentig uur voor zijn rol bij de mishandeling van een man op station Bijlmer Arena in mei vorig jaar. De rechtbank spreekt van een 'ernstig feit met nare gevolgen voor de betrokkene'.

AT5

Op camerabeelden was te zien dat de jongen het slachtoffer onderuit trapte en daarna schoppende en slaande bewegingen maakte. Vervolgens rende hij op het slachtoffer af, schopte hij hem 'krachtig tegen zijn lichaam' en maakte daarna een stampende beweging. Ook pakte hij de benen van het slachtoffer vast, waarna andere jongens erbij kwamen om het slachtoffer klappen en trappen te geven.

Quote

"Binnen de samenleving is geschokt gereageerd op dit buitensporige en zinloze geweld"

Vonnis rechtbank

Het slachtoffer heeft zich niet meer gemeld, dus zijn verwondingen zijn niet bekend. Wel was hij volgens getuigen gewond aan zijn hoofd. De rechtbank oordeelt dat er 'door zo te handelen een aanmerkelijke kans op zwaar lichamelijk letsel bij het slachtoffer is ontstaan'. "Binnen de samenleving is geschokt gereageerd op dit buitensporige en zinloze geweld", staat er in het vonnis. "Dergelijke feiten versterken de in de samenleving bestaande gevoelens van onveiligheid."

De 17-jarige was eerder al veroordeeld voor diefstal met geweld in vereniging. Hij heeft geen psychische stoornis, maar wel werd door deskundigen aangeraden om hem te laten begeleiden door een coach. Het zou vooral belangrijk zijn dat hij leert spreken over zijn gevoelsleven, zodat hij 'tegenslagen en pijnlijke gevoelens adequaat leert te verwerken'.

Positieve dag- en vrijetijdsbesteding

De rechtbank was het daarmee eens. Naast de taakstraf van honderdvijftig uur, waarvan zestig uur niet opgelegd wordt omdat dat deel van de straf voorwaardelijk is, moet hij meewerken aan coaching vanuit een instelling. Ook moet hij naar school of stage gaan en meewerken aan het behouden van een 'positieve dag- en vrijetijdsbesteding in de vorm van sporten en werk'.

Van de negentig uur die deze dader moet uitvoeren wordt nog de tijd dat hij vastzat afgetrokken, maar het is niet bekend hoeveel uur hij vast heeft gezeten. De uitspraak werd in december gedaan, maar werd gisteren pas gepubliceerd.

In de zaak zijn al meerdere verdachten veroordeeld. Zo kreeg een andere minderjarige een taakstraf en werd een ander veroordeeld tot jeugddetentie. Omdat hij al huisarrest heeft uitgezeten, hoeft hij zijn straf in principe niet meer uit te zitten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938