Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Officier van justitie: "Geld voor Quincy Promes kwam met bakken tegelijk binnen"

24 januari 2024, 17.17 uur · Aangepast 24 januari 2024, 19.30 uur · Door AT5

Tijdens de rechtszaak tegen Quincy Promes en zijn neef werden er vandaag allerlei versleutelde berichten voorgelezen. De twee zouden door middel van die berichten veelvuldig contact hebben gehad met de uithalers die vele honderden kilo's cocaïne uit een lading zeezout haalden. 

"Kennelijk kwam het geld voor hem letterlijk en figuurlijk met bakken tegelijk binnen", concludeerde de officier van justitie. De voormalige Ajax-speler was ook nog afgeluisterd door de politie, vertelde ze. "Het opgenomen gesprek waarin verdachte Promes het heeft over geld en een telmachine is wat dat betreft illustratief. Dat is waar het voor verdachten allemaal om draait. Geld."

Fantasma

Het ging om twee ladingen uit Brazilië met zeezout met daarin verstopt in totaal 1362 kilo cocaïne. De tweede lading werd onderschept door de Belgische douane. Het OM koppelt de oud-voetballer aan een account op berichtendienst Sky met de naam 'Fantasma', mede door digitale gegevens die een observatieteam van de politie verzamelde.

"Wat voor hem vooral van belang is dat op zes vluchten naar diverse bestemmingen in het buitenland die telefoon is meegereisd, en dat we hebben kunnen aantonen dat hij als enige op al die zes vluchten heeft gezeten", vertelde de persofficier van justitie.

Quote

"Hij vertrouwt erop dat we ons werk goed doen"

Robert Malewicz - advocaat Quincy Promes

Robert Malewicz, de advocaat van Promes, sprak van een 'hele forse hoge eis'. Hij had nadat de eis uitgesproken werd contact met zijn cliënt, die sinds 2021 bij Spartak Moskou speelt en niet door Rusland uitgeleverd zal worden. Volgens zijn advocaat heeft de voetballer de berichten niet verstuurd en moet hij vrijgesproken worden. "Hij vertrouwt erop dat we ons werk goed doen", zei Malewicz.

In 2022 zei Malewicz nog te verwachten dat Promes naar Nederland zou komen voor een zitting over een andere strafzaak, namelijk het neersteken van zijn neef. Toch kwam Promes niet. "Nee dat klopt. Hij heeft natuurlijk verplichtingen in het voetballen", zei Malewicz. "Zoals iedereen weet. Daar zitten forse contracten aan vast." Volgens de advocaat is Promes bang dat hij wordt opgepakt en heeft hij 'ervoor gekozen zijn contract te respecteren'.

Dubai

Promes was pas wel in Dubai, waar Nederland een uitleveringsverdrag mee heeft. Toch is het niet gelukt om hem daar op bijvoorbeeld het vliegveld aan te laten houden. "Nederland heeft natuurlijk alleen maar bevoegdheden binnen Nederland", zegt de persofficier. "We kunnen wat dat betreft geen bevelen geven aan andere landen. Ze moeten daar zelf bepalen hoe ze ermee omgaan."

Tegen Promes werd vandaag 9 jaar celstraf geëist en tegen zijn neef 8 jaar. Ook gaat het Openbaar Ministerie een procedure opstarten om het geld dat ze met het transport zouden hebben verdiend af te pakken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938