Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Holendrecht beboet na fout parkeren: ''Ik moet hem wel op de stoep zetten''

17 maart 2024, 07.00 uur · Aangepast 17 maart 2024, 07.46 uur · Door Bente Kuijpers & Jimmy Miltenburg

Al tijden is er een parkeerprobleem in Holendrecht in Zuidoost. Parkeervakken verdwijnen en volgens bewoners komen buitenstaanders gratis in de wijk parkeren. Bewonerscollectief Holendrecht West heeft deze week een brief naar de gemeenteraad gestuurd en eisen een oplossing. ''Ik ben dagelijks een halfuur over de parkeerplaats aan het rijden. Als ik geen plek kan vinden, ben ik gedwongen om hem op de stoep te zetten.''

AT5

In Zuidoost, bij het Nieuwersluishof, zijn te weinig parkeerplekken. Hierdoor moeten bewoners vaak op de stoep of in het gras parkeren. Het parkeerprobleem is een aantal jaar geleden ontstaan door de herinrichting van de parkeerplaats. Daarnaast zijn er weinig andere plekken in de buurt waar je nog gratis kan parkeren: ''Forenzen komen hier overdag hun auto neerzetten, omdat ze weten dat het gratis parkeren is. Daarna pakken ze de metro en gaan verder de stad in'', vertelt Lisinka Joval-Nieuwendam van bewonerscollectief Holendrecht West.

Betaald parkeren

Ook verdwijnen er nog zo'n zestien parkeerplekken, omdat er laadpalen komen voor elektrische auto's. Het is een groot probleem voor de buurt dat deze plekken verdwijnen. ''We worden gezien als een wijk waar niet heel veel geld is. Ik hoor al van andere bewoners dat ze boetes hebben, deze lopen op tot 2200 euro. Op gegeven moment kunnen ze het gewoon niet meer betalen, dus het raakt mensen ook gigantisch in hun portemonnee'', vertelt Joval-Nieuwendam.

Het bewonerscollectief heeft onder ruim tweehonderd bewoners een enquête afgenomen. Daaruit blijkt dat ruim negentig procent voor betaald parkeren is, in de hoop dat het rustiger wordt in de wijk. De stadsdeelcommissie heeft hiermee ingestemd, maar dit gaat pas per 2025 in. 

Lisinka Joval-Nieuwendam - AT5
Quote

''Dan maar even door de vingers zien dat mensen op de stoep staan, dat is de enige oplossing''

Susanne Hollenkamp

Sinds anderhalve week is er een matrixbord geplaatst, waarop staat dat een boete 120 euro kost en dat er zal worden opgetreden tegen foutparkeerders. ''Dit is geen oplossing voor ons, ga gewoon met ons in gesprek'', aldus Joval-Nieuwendam. Vanaf deze week zullen er geen waarschuwingen meer worden uitgedeeld en wordt iedereen meteen beboet. 

Oplossing

Volgens buurtbewoner Susanne Hollenkamp is de oplossing om mensen die niet verkeersgevaarlijk zijn en geen obstakel vormen voor de hulpdiensten niet te beboeten. Hollenkamp: "Dan maar even door de vingers zien dat mensen op de stoep staan, dat is de enige oplossing. En snel betaald parkeren invoeren.''

Stadsdeel Zuidoost laat in een reactie weten, dat ze zoeken naar een passende oplossing. De gemeente treedt coulant op bij het handhaven op parkeerovertredingen en de gedoogfase voor foutparkeren wordt verlengd.

Reactie stadsdeel Zuidoost:

''Voor excessen waarbij de veiligheid in het gedrang komt, kan de gemeente geen coulance toepassen. Dat is niet verantwoord. Het is ons bekend dat een complicerende factor wordt gevormd door werkzaamheden in de openbare ruimte die tijdelijk ten koste gaan van parkeerplaatsen. Die werkzaamheden duren tot eind maart 2024.

Tot die tijd geldt de genoemde coulanceregeling met de uitzondering voor excessen die de veiligheid in gevaar brengen. Het stadsdeel is te allen tijde bereid met bewoners van gedachten te wisselen over de aanpak van deze problematiek. De gebiedsmakelaar die in de wijk actief is, ontvangt deze signalen graag.''

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938