Start van hoofdcontent

Bezetting Roeterseiland

nl

Lees terug UvA-acties dag 1: tentenkamp, fakkels en ontruiming politie

6 mei 2024, 19.00 uur · Aangepast 8 mei 2024, 08.06 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Een deel van de campus op Roeterseiland werd sinds gistermiddag bezet door demonstranten. Ze hadden er hun tenten opgezet en wilden afgelopen nacht niet vertrekken. De politie ging in de nacht over tot ontruiming. In dit liveblog kun je de laatste ontwikkelingen op de voet volgen.

7 mei 2024, 15.45 uur

Israëlische UvA-studente Tamar: "Ik weet niet meer of ik welkom ben op de campus"

De Israëlische studente Tamar voelt vooral 'verdriet' na de protestactie van gisteren. "Ik zie de agressie van de partijen die er zijn. Ik zie de politie mensen met geweld van het terrein halen. Dit is de campus waar ik studeer, de beelden doen mij pijn." Wat Tamar vooral pijn doet, is dat het gesprek niet wordt aangegaan. "Dat het gevoel er heerst dat dat dit geweld nodig is om je mening te kunnen uiten."

Tamar heeft besloten om op dit moment niet meer naar de UvA te gaan, ze voelt zich onveilig. "Ik ben zelf half Israëlisch. Dus als er wordt opgeroepen om banden te verbreken met Israël, dan vraag ik mij af of ik nog wel welkom ben hier." Ze is niet de enige Israëlische of Joodse student die niet aanwezig is op de campus. "Het geldt voor een groot deel van de gemeenschap."

Over het nieuwe protest wat is aangekondigd is Tamar duidelijk. "Iedereen heeft het recht om te protesteren, maar ik hoop dat ze afstand gaan nemen van het geweld en echt het dialoog aan willen gaan."

AT5

7 mei 2024, 15.47 uur

Interview met de ASVA Studentenvakbond

AT5

7 mei 2024, 15.23 uur

Toegangswegen naar grasveld Roeterseiland afgezet met bouwhekken

De twee bruggen en de wegen in de richting van het grasveld waar gisteren de demonstratie was, zijn op het moment afgezet met bouwhekken. De locatie, waar over minder dan een uur een nieuwe demonstratie is aangekondigd, lijkt daardoor moeilijk te bereiken. De toegangshekken zijn vastgemaakt aan elkaar, aan de bruggen en aan regenpijpen. Ook hangen ze over de rand, zodat je er niet gemakkelijk langs kan klimmen. 

Politieagenten zijn wel aanwezig op het terrein, net als een drone. Volgens een woordvoerder van de politie staan de hekken er al sinds vanochtend, dat had onder andere te maken met de opruimwerkzaamheden en de losse bakstenen die er liggen. Het is nog niet duidelijk of de UvA, de beheerder van het terrein, de hekken straks opent voor de demonstratie. 

7 mei 2024, 14.30 uur

Kijk terug: zo verliep de demonstratie op het Roeterseiland van begin tot eind

7 mei 2024, 14.30 uur