Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

Opnieuw demonstranten met tentjes op UvA-terrein, confrontatie met de politie

17 mei 2024, 16.41 uur · Aangepast 17 mei 2024, 21.38 uur · Door AT5

Enkele tientallen demonstranten hebben aan het einde van de middag meerdere tenten opgezet op de binnenplaats van de Oudemanhuispoort. Het kwam kortstondig tot een confrontatie met de politie, waarbij agenten van de vredeseenheid met wapenstokken op demonstranten insloegen toen zij door hen naar achteren werden geduwd. 

Onder begeleiding van de politie hebben alle demonstranten inmiddels het terrein verlaten. De UvA liet in eerste instantie weten dat het aangifte ging doen van huisvredebreuk en erfvredebreuk, maar omdat de demonstranten zijn vertrokken is dat uiteindelijk toch niet gedaan. Er is geen schade ontstaan door de demonstratie.

Alle gebouwen op het Binnengasthuisterrein waren vanwege de demonstratie gesloten. De andere gebouwen van de UvA blijven de hele avond uit voorzorg dicht. De UvA laat weten het ‘heel vervelend’ te vinden voor studenten die willen studeren voor de komende tentamenweek. De gebouwen die normaal op zaterdag open zijn, sluiten uit voorzorg om 17.00 uur.

De UvA spreekt van een 'intimiderende sfeer' tijdens de demonstratie, die aan het einde van de middag begon. Een groot deel van de aanwezige demonstranten droeg daarbij gezichtsbedekkende kleding. Ook werden er beveiligingscamera's afgeplakt.

AT5

De actie leidde ook tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie. Volgens de politie probeerden demonstranten daarbij door een linie van de vredeseenheid te breken. De politie gebruikte wapenstokken en pepperspray om de betogers terug te dringen.

In het gebouw van de UvA waren op het moment dat de demonstranten binnenkwamen colleges en werkgroepen aan de gang. Een woordvoerder van de UvA laat weten dat in totaal drie UvA-gebouwen in de omgeving zijn ontruimd.

De tentjes zijn intussen weer door de demonstranten opgeruimd.  De ME staat in de buurt klaar om in te grijpen en de politie heeft de Kloveniersburgwal en de Oudezijds Achterburgwal uit voorzorg afgesloten, meld een verslaggever ter plaatse.

VU

Eerder op de dag vonden er ook op andere plekken in de stad demonstraties plaats. Zo was er een sit-in op de campus van de VU in Zuid. Voor die actie, die zonder incidenten verliep, had de universiteit meerdere maatregelen genomen. Zo was er een identificatieplicht voor studenten die de gebouwen binnengingen en bleef een deel van de ingangen gesloten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938