Start van hoofdcontent

Demonstraties

nl

Kleine Pro-palestinademonstratie op de VU verliep vreedzaam: "We hopen op dialoog"

17 mei 2024, 17.05 uur · Aangepast 18 mei 2024, 09.05 uur · Door AT5

Opnieuw een Pro-Palestinademonstratie op de universiteit vandaag. Dit keer ging het om een zittende demonstratie op de VU. De VU had extra beveiligingsmaatregelen genomen, maar het protest verliep vreedzaam. 

AT5

De zittende demonstratie werd georganiseerd door een groep studenten. Ze hebben drie duidelijk eisen aan het bestuur van de VU.  "We willen volledige transparantie van de banden die de VU heeft, we willen een boycot met Israëlische instituten die medeplichtig zijn aan genocide en apartheid en we willen een garantie van het demonstratierecht op een veilige manier", vertelt een student. 

VU-medewerkers begeleidden het protest. Allemaal om het zo vreedzaam mogelijk te laten verlopen. Want, escalatie zoals afgelopen week op de UvA wil men voorkomen. "Ik denk dat de onveilige sfeer ontstaan is, doordat er maandenlang te weinig ruimte is gelaten aan staf en studenten om zich te laten horen en uit te spreken", aldus een student. 

Extra veiligheidsmaatregelen 

De demonstratie op de VU is overduidelijk kleinschaliger dan het protest afgelopen maandag bij de UvA. Toch nam de universiteit geen halve maatregelen en zette voorafgaand al in op extra beveiliging. Zo konden studenten vandaag bij de ingang gevraagd worden naar hun studentenkaart.

AT5

Hoewel de studenten inzetten op een vreedzaam protest, begrijpen ze de extra maatregelen van de VU wel. "Wat wij merken is dat er door de gebeurtenissen op de UvA helaas een vertrouwensbreuk is ontstaan. tussen universiteiten en studenten en staf en Amsterdam. Wij hopen dat ze inzien dat het een vreedzame demonstratie is en dat ze andere demonstraties ook gaan blijven toestaan. Genocide heeft zo'n impact op onze studenten. Er moet verbinding zijn", aldus een student. 

Open brief

In een open brief aan studenten en medewerkers schrijft het college van bestuur nog voor de zomer een toetsingskader voor samenwerking met andere universiteiten en instellingen te beloven. “Gebaseerd op de eigen waarden en de internationale standaarden op het gebied van (bijvoorbeeld) mensenrechten.” 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938