Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Veeleisende Farioli is klaar voor mega-klus bij Ajax: "Grote uitdaging, maar ook een kans"

24 mei 2024, 11.13 uur · Aangepast 24 mei 2024, 11.52 uur · Door Bas Velzel

Francesco Farioli kijkt uit om aan de slag te gaan bij Ajax. De kersverse coach van de Amsterdammers doet een boekje open over hoe zijn transfer van OGC Nice naar Ajax tot stand kwam en wat zijn plannen zijn met de club.

AFC Ajax

"Er zijn vele redenen natuurlijk waarom ik voor Ajax heb gekozen. Maar de hoofdreden is dat er twee clubs zijn die het voetbal vertegenwoordigen waar ik van houd: Ajax en Barcelona. Ik kon niet ontsnappen aan de aantrekkingskracht van Ajax", zo legt de 35-jarige Italiaan zijn keuze voor Ajax uit aan de pers.

Bij Nice eindigde de oefenmeester vijfde in de Franse competitie, wat zorgt voor directe plaatsing in de groepsfase van de Europa League. Ajax stond aan het einde van de rit op dezelfde plaats in Nederland, maar dat resultaat is vele malen slechter dan voor de Fransen. "De moeilijke situatie is een grote uitdaging, maar ook een kans. Ik voelde daardoor extra motivatie om hierheen te komen."

Man van zijn woord

De naam van Farioli zong al een tijd door de gangen van de club en ook in de Nederlandse pers. De oefenmeester noemt het zelf ook 'een lang proces'. "Het vergde natuurlijk wat tijd, maar dat is normaal bij zo'n proces. Maar alles was heel vloeiend, omdat de club zijn werk goed had gedaan van tevoren." Het duurde even voordat het rond was, omdat Ajax hem pas wilde benaderen aan het einde van het seizoen. "Ze waren zeer respectvol richting mij en richting Nice."

Quote

"Wat ik kan beloven is hard werk, energie en passie om de fans trots te maken"

Ajax-trainer Francesco Farioli

Het was nog even de vraag of Ajax de Italiaanse oefenmeester wist binnen te halen, aangezien Brighton & Hove Albion ook achter hem aanzat. Maar Farioli is een man van zijn woord. "Ik had virtueel al de handen geschud met Ajax. Het gaat mij niet om het contract of iets dergelijks, Ajax betekent veel meer voor mij dan dat soort dingen."

Veeleisende trainer

Voor Farioli staat een behoorlijke klus te wachten en dat weet hij zelf ook. "Eerst moeten we accepteren waar we nu staan. We weten allemaal dat ons veel werk te doen staat. Het gat met de bovenste clubs is duidelijk." Toch wil hij geen resultaten beloven. "We moeten vooral kijken naar de eerstvolgende stap. Wat ik kan beloven is hard werk, energie en passie om de fans trots te maken. Ik houd van een team dat dapper is op het veld en verantwoordelijkheid neemt, dat is de standaard die we willen neerzetten en wat de supporters in iedere wedstrijd zullen zien."

Het schemert al een beetje door, Farioli wil veel van zijn selectie. "Ik ben nieuwsgiering en open-minded, maar ik ben ook vrij veeleisend. Ik houd ervan om mezelf en de mensen om me heen te pushen tot het uiterste. Ik kijk naar de toekomst vol ambitie, maar ook met de wetenschap dat er hard gewerkt moet worden."

Plannen voor de selectie

Oud-trainer John van 't Schip, die aankomend seizoen een meer technische functie gaat vervullen binnen de club, heeft het afgelopen seizoen meerdere keren gehad over dat er nieuwe transfers nodig waren om Ajax weer op de rit te krijgen. Ook Farioli heeft 'wat ideeën', maar 'die gaan over meer dan geld of transfers'. Hij hoopt van zijn spelers de bereidheid en het verlangen om hard te gaan werken.

Quote

Als je een team van harde werkers wil, moet jij het hardste werken"

Ajax-trainer Francesco Farioli

Wel heeft de coach 'natuurlijk' gekeken naar de selectie. "We hebben een grondige analyse gemaakt. Zowel van het afgelopen seizoen, als het seizoen daarvoor. Ook heb ik wat informatie opgevraagd over de spelers." Wel wil hij met een frisse blik starten. "Ik ben heel nieuwsgierig om te zien hoe de spelers zullen terugkeren van hun vakantie of van het EK. Het belangrijkste wordt de reactie en de interactie die we zullen hebben. Mijn ervaringen hebben me geleerd dat je kunt analyseren wat je wil, maar dat je ook verrast kunt worden door spelers."

Jonge hoofdcoach

Met zijn 35 jaar is Farioli een jonge hoofdcoach. Toch is hij niet nieuw in de wereld van het coachen. "Toen ik 21 was kwam ik voor het eerst als trainer bij een eerste elftal terecht, dus ik ben al zo'n 13 jaar bezig." Volgens de Italiaan gaat het ook niet alleen om leeftijd. "Het gaat om het opbouwen van een relatie met elkaar, vanuit een duidelijk idee over het spel. En het gaat om leading by example. Dus als je een team van harde werkers wil, moet jij het hardste werken."

Zijn technische staf, die wel net wat ouder is, gaat ook met de Italiaan mee. Op de Amsterdamse bank verandert er dus een hoop komend seizoen. "Ik geloof echt dat om efficiënt en snel dingen voor elkaar te krijgen, het belangrijk is om mensen om me heen te hebben met dezelfde ideeën." Farioli vroeg daarom aan Ajax of hij zich staf mee mocht nemen en dat kon. "Ik neem twee assistenten mee, een video-analist en een fitnesscoach."

Op 17 juni moeten de Ajacieden, die niet op het EK spelen, zich weer melden op De Toekomst. Dan staat Farioli voor het eerst voor de groep en begint zijn avontuur. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938