Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Hoofdofficier kritisch over Haagse plannen voor taakstrafverbod: "Rechter niet te veel beperken"

25 mei 2024, 08.00 uur · Door AT5

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie René de Beukelaer is kritisch op enkele onderdelen van het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Hij heeft vooral moeite met het strenger straffen van jongeren die onder het jeugdstrafrecht vallen en het taakstrafverbod voor daders van geweld tegen hulpverleners, zo zegt hij in het AT5-programma Park Politiek.

AT5

Vorige week werd het hoofdlijnenakkoord gepresenteerd, met daarin ook de plannen van de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB voor veiligheid. De Beukelaer is blij met de aandacht voor veiligheid en het terugdringen van de (zware) criminaliteit. Maar over sommige voornemens is hij kritisch. 

Zo willen de partijen dat er voor 14 tot en met 16-jarigen, die onder het jeugdstrafrecht vallen, de maximale straffen worden verhoogd. Onverstandig, vindt De Beukelaer. "Ons hele jeugdstrafrecht is erop ingericht dat jongeren nog in ontwikkeling zijn, en dat daarbij ook een bepaalde steun moet komen."

Rechter niet te veel beperken

En dat geldt ook voor het plan om bij fysiek geweld tegen hulpverleners een taakstrafverbod in te voeren. "Ik snap heel goed dat je zegt, we willen dat het stevig wordt aangepakt. Maar een taakstrafverbod... Ik heb veel liever dat je onze rechter daar vrij in laat. We hebben goede rechters in Nederland en die weten prima te zeggen wanneer ze vinden dat de voor de persoon van verdachte een taakstraf beter past. Gisteren zag je bijvoorbeeld dat de rechter een gevangenisstraf beter vindt passen (het supersnelrecht van de UvA-demonstraties, red). Je moet de vrijheid van de rechter om vonnis te wijzen niet te veel beperken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938