Start van hoofdcontent

Zuidoost

nl

Ook verzet tegen windmolens in Zuidoost: "Naast een van de mooiste plassen van Nederland"

25 mei 2024, 21.00 uur · Aangepast 29 mei 2024, 14.28 uur · Door AT5

Amsterdam heeft afgelopen week naast het Westelijk Havengebied vier locaties in Zuidoost aangewezen als mogelijke plek voor zeker vier tot acht windmolens. Er zijn plannen voor een windturbine aan bijvoorbeeld de zuidoostelijke kant van de Gaasperplas. Tot grote ontsteltenis van Jaap Wolff, die zich al jaren verzet tegen de komst van windmolens naar Zuidoost: "Het zijn nu nog plannen maar we zijn er wel ontzettend van geschrokken."

Jaap wijst naar een hoogspanningsmast die net boven de bomen rond de Gaasperplas uitsteekt. "Die masten daar zijn een kleine zestig meter hoog. De windmolens worden 200 meter hoog. Dat betekent dat die molens vier keer zo hoog gaan worden. En dat naast een van de mooiste plassen van Nederland."

De Ronde Venen maakt bezwaar

De gebieden waarin de gemeente windturbines wil gaan bouwen zijn het Westelijk Havengebied, de Diemerscheg, knooppunt Holendrecht, de zuidoostelijke kant van de Gaasperplas dus en Weesperkarspel-Gein. Dat laatste gebied ligt pal naast  de Gaasperplas en grenst aan gemeente De Ronde Venen, waar ook Abcoude onder valt.

De Gaasperplas - AT5

En daar woont Aart Coster, op zo'n 500 meter van de plek waar mogelijk een grote windturbine gaat komen. "Eigenlijk echt op de grens waarbij de wieken over de provinciegrens komen. En zo'n 350 meter aan die kant, aan de kant van Amsterdam Zuidoost, daar zijn gewoon de eerste woningen. . Die krijgen 's morgens echt problemen van slagschaduw, naast geluidsoverlast. 

De Ronde Venen heeft al aangekondigd bezwaar te maken door een zienswijze in te dienen bij de gemeente Amsterdam. 

Aart en Jaap op de grens van Zuidoost met gemeente De Ronde Venen - AT5

Wethouder Groot Wassink (Duurzaamheid) noemt het aanwijzen van de nieuwe gebieden een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we in de toekomst gebruikmaken van schone en duurzame energie: "Windenergie is cruciaal om dit doel te halen. De locaties zijn met veel zorg mens, natuur en milieu uitgekozen", aldus de wethouder. 

In de stad staan nu 28 windmolens. In totaal wekken die 75 megawatt stroom op. In het klimaatakkoord staat dat dat over zes jaar 70 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland uit hernieuwbare energiebronnen moet komen. Uiteindelijk zal dan 127 megawatt windenergie worden opgewekt. Daarmee kunnen  147.000 huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien, aldus de gemeente. 

Protest na protest

Maar het lijkt erop dat niemand wil die windmolens in de buurt hebben. De afgelopen jaren volgde protest na protest. "Ik begrijp Amsterdam, maar ik begrijp ook de mensen die protesteren," zegt Jaap. "Die grote industriële machines horen eigenlijk helemaal niet op land. En als je ze op land zet dan moet je een gebied zoeken zoals de haven. Waar ze geen kwaad kunnen en waar er veel bij elkaar gezet kunnen worden."

In het havengebied maken negen locaties kans, maar met alleen molens in de haven worden de doelen nooit gehaald volgens het stadsbestuur. 

De voorgestelde plekken in Zuidoost - AT5 - AT5

Twintig actiegroepen en bewonersverenigingen hebben zich verenigd in het platform ZOwindvrij.nl. Ze zijn een petitie gestart tegen de komst van windturbines en volgend weekend wordt er een bewonersbijeenkomst georganiseerd in Gein. Jaap: "Om te beginnen moeten we het maar even afwachten. Maar met veel medestanders zijn we op dit moment wel plannen aan het maken om te zorgen dat we hoorbaar bezwaar maken  tegen de plannen zoals ze nu zijn." Aart vult aan: "Ik kan mensen alleen maar oproepen een zienswijze in te dienen de komende weken. Wij als bewoners zullen daar aandacht voor gaan vragen, zodat het bij de mensen leeft."

Reactie gemeente
De gemeente ziet dit als de vijf beste locaties om te bouwen waarbij de gevolgen van de bouw van windturbines voor de omgeving zorgvuldig zijn afgewogen. We willen daarbij zoveel mogelijk van de in totaal 4 tot 8 turbines in de haven bouwen, maar een deel zal ook daarbuiten moeten worden gebouwd. De locaties die nu zijn voorgesteld zijn nog niet definitief: er komt nog een hele inspraakperiode aan en er worden voorlichtingsavonden georganiseerd. Voor deze bezorgde bewoners in Zuidoost is er dus nog alle gelegenheid om deze zorgen met ons te delen en deze zullen we dan ook meenemen in de definitieve keuze.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938