Start van hoofdcontent

Sport

nl

Strijd om voorzitterschap KNVB: ruilt politiechef Paauw Amsterdam in voor Zeist?

25 mei 2024, 13.46 uur · Door Bas Velzel

Frank Paauw is publiekelijk meestal te zien in de kleuren van de politie, maar het kan zo zijn dat daar vanaf maandag verandering in gaat komen. Na het weekend wordt de nieuwe voorzitter van de KNVB verkozen. Dat leek in eerste instantie alleen een formaliteit, maar nu is Paauw een van de drie kandidaten. Maakt de politiechef de overstap van de Amsterdamse driehoek naar de rondo in Zeist?

AT5 / Flicker - Mariana Finelli Amaral

Dat je hem misschien kent als het gezicht van de politie is niet heel gek. Paauw is sinds 2019 korpschef in Amsterdam en was daarvoor tien jaar lang de baas van de politie in Rotterdam. Maar wat heeft een politiechef te zoeken bij de voetbalbond als voorzitter, die gaat over zowel de amateur als de professionele tak? 

Ervaring in het voetbal

De geboren Soestenaar, wat niet gek ver van Zeist ligt, heeft veel ervaring op het voetbalvlak. "In mijn tijd bij de politie in Den Haag ben ik nauw betrokken geweest bij de overgang van ADO Den Haag van het Zuiderpark naar het huidige stadion. Ook was ik tijdens het EK van 2000 stadioncommandant in Rotterdam. Daarnaast werk ik sinds 2004 als veiligheidsadviseur voor de UEFA", zo legt hij zelf uit. Daarnaast is hij al vijftien jaar lang de portefeuillehouder betaald voetbal voor de politie. 

Dat laatste is waar veel voetbalfans hem van zullen kennen. Paauw is namelijk fel tegen supporters die zich misdragen en liet eerder al een keer weten dat hij geen uitpubliek meer wilde bij Europese risicowedstrijden en dat uitsupporters die zich misdragen de volgende uitwedstrijd niet meer welkom zijn. Nadat het bekend werd dat Paauw naar de KNVB leek te komen verscheen er in de F-side een spandoek tegen de politiechef. 

Een spandoek op de F-Side tegen de komst van Frank Paauw tijdens Ajax - FC Utrecht - AT5

"Er zijn bijna geen groepen te verzinnen die in Nederland stelselmatig over één kam geschoren worden, die constant op negatieve wijze worden weggezet en die collectief gestraft worden zonder enige vorm van proces", zo schreef de harde kern op de eigen website destijds. "Gelukkig maar, het zou een schande zijn. Maar helaas zijn voetbalsupporters wél zo'n groep. En Frank Paauw is één van de personen die daar het meest aan bijdraagt."

Van zekerheidje naar vraagteken

Eind februari werd bekend dat Paauw de beoogde nieuwe voorzitter van de voetbalbond was. De huidige voorzitter Just Spee stopt na 4,5 jaar vanwege gezondheidsredenen. Paauw was de enige kandidaat voor het voorzitterschap en werd aangedragen door een selectiecommissie van de KNVB. 

Zijn benoeming leek alleen nog maar een formaliteit, maar uiteindelijk moet Paauw het in de stemmingsronde opnemen tegen twee andere kandidaten: oud-voetbalster en Kamerlid voor D66 Jeanet van der Laan en oud-directeur van FC Groningen Hans Nijland. Er was in eerste instantie ook sprake dat Jorien van den Herik - oud-voorzitter van Feyenoord - mee zou doen, maar hij kwam terug op die beslissing. 

D66-Kamerlid Jeanet van der Laan en oud-directeur van FC Groningen Hans Nijland - AT5

De leeuwin

Van der Laan werd met de club Ter Leede, uit het Zuid-Hollandse plaatsje Sassenheim, drie keer kampioen van Nederland en speelde 29 interlands in haar carrière. Daarna koos ze voor een stap in de politiek. Via de gemeenteraad in Lisse, waar ze fractievoorzitter voor D66 was en ook sportwethouder is geweest, kwam de oud-speelster in Den Haag terecht, waar haar portefeuille ook sport bevat.

Nu is ze naar eigen zeggen klaar voor de volgende stap. "Ik ben topsporter geweest en ik speel al heel lang in de amateurtak. De bond zoekt iemand die beide kanten onafhankelijk kan verbinden. Mijn voordeel is dat ik niet alleen van het betaalde voetbal, of van het vrouwenvoetbal, of van het amateurvoetbal ben, maar gewoon van het voetbal."

De voetbalbestuurder

Waar Paauw door de KNVB naar voren werd geschoven voor het voorzitterschap, werd Nijland door de 'Supporterscollectief Nederland' gekandideerd. Nijland kwam pas laat in de running, het collectief schoof hem naar voren nadat duidelijk werd dat de vergadering waarin de voorzitter zou worden benoemd werd verschoven door The Passion. Het paasspektakel werd dit jaar gehouden in Zeist, waar ook de KNVB is gehuisvest. 

Nijland ging in op het verzoek van het collectief en maakt ook zeker kans. Het Supporterscollectief, waaronder ook de supportersvereniging van Ajax valt, roept de clubs die mogen stemmen op om hun stem uit te brengen op de man die ruim 23 jaar werkte voor FC Groningen. "Nijland is de enige met bestuurlijke ervaring in zowel het amateur- als profvoetbal. Hij begrijpt wat er speelt in de stadions en op de sportparken en snapt ook de beleving van supporters", aldus de voorzitter van de supportersvereniging in een column in Ajax Life. Ook bij het amateurvoetbal staat Nijland er goed op. 

De Amsterdamse driehoek met v.l.n.r. Paauw, Halsema en De Beukelaer - AT5 / Luuk Koenen

Ook Nijland zelf, die nu voorzitter is bij een amateurclub, denkt dat hij heeft wat de voetbalbond nodig heeft. "Ik begeef me graag tussen de mensen, clubs en andere stakeholders. Als bondsvoorzitter hoop ik een verbinder tussen die partijen te zijn, die mensen in hun kracht zet."

Stemmingsronde

Maandag komen in Zeist zestig vertegenwoordigers van het voetbal bij elkaar. Dertig namens het betaald voetbal, en de andere dertig voor het amateurvoetbal. Zij mogen dan hun stem uitbrengen op een van de drie kandidaten. De kandidaat met de meeste stemmen wordt verkozen tot voorzitter van de voetbalbond. 

Mocht er bij de eerste stemronde geen van de kandidaten een absolute meerderheid hebben, zal er opnieuw worden gestemd met alle drie de kandidaten. Heeft na de tweede stemming nog niemand de meerderheid, dan wordt er een derde stemming gedaan met de twee kandidaten met de meeste stemmen. De bedoeling is dat de nieuwe bondsvoorzitter op 1 juni begint.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938