Start van hoofdcontent

Centrum

nl

73 pro-Palestina demonstranten gearresteerd rond de Dam, agenten geschopt en gekrabd

27 mei 2024, 17.43 uur · Aangepast 28 mei 2024, 07.09 uur · Door AT5

Een groep van tientallen pro-Palestina demonstranten werd gisteravond ingesloten en gearresteerd door de ME bij de Dam, op de hoek van de Kalverstraat. In totaal heeft de politie 73 demonstranten aangehouden voor verschillende strafbare feiten. Tijdens het vervoer naar het cellencomplex, in een bus, werd er ook geweld gebruikt tegen de politie. 

De demonstratie begon gistermiddag bij het Amerikaanse consulaat aan het Museumplein. Uiteindelijk verplaatste de groep zich in de richting van de Dam, waar ook een pro-Israëlactie werd georganiseerd door de SGP. Onderweg zou er met graffiti gespoten zijn, is er vuurwerk afgestoken en zouden er bedreigingen zijn geuit. 

De woordvoerder van de politie laat weten dat een deel van de groep is ingesloten en zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De groep is met een bus van het GVB afgevoerd. Aan de andere kant, op de Dam, stonden ook enkele tientallen pro-Palestina demonstranten.

Volgens de politie probeerde die groep te voorkomen dat bus kon vertrekken. "Er werden fietsen uit rekken getrokken en deze werden voor de bus gegooid." De ME heeft daarom klappen uitgedeeld. Onderweg naar het cellencomplex werd er ook geweld gebruikt tegen de politie. "Agenten zijn geschopt, gekrabd en beledigd", schrijft de politie in een bericht. 

Pro-Israëlactie

Op de Dam werd een pro-Israëlactie georganiseerd door de SGP. Ongeveer honderd mensen waren bij de manifestatie aanwezig, waaronder SGP-leider Chris Stoffer en SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938