Start van hoofdcontent

Stemming op de Stopera

nl

Groot Wassink: "We gaan niet per december stoppen met opvang ongedocumenteerden"

29 mei 2024, 12.22 uur · Aangepast 30 mei 2024, 09.03 uur · Door AT5

Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) is niet van plan om eind dit jaar te stoppen met de opvang van asielzoekers die eigenlijk niet in Nederland mogen blijven. Dat zegt hij in het AT5-programma Stemming op de Stopera. 

Het nieuwe kabinet wil niet langer meebetalen aan de zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen (LVV). Groot Wassink zegt dat ambtenaren inmiddels 'verschillende scenario's' aan het maken zijn, hij benadrukt dat het Rijk nog wel tot het eind van dit jaar meebetaalt.

Mensen op straat

"Ik kan alleen maar vaststellen dat deze maatregel ertoe leidt dat er weer heel veel mensen op straat komen", zegt de wethouder. "We hebben in het verleden gezien dat met de We Are Here-groep dat tot overlast en kraken leidde. Dat is volgens mij voor iedereen een onwenselijke situatie."

Quote

"Dit kabinet doet eigenlijk een beetje de vingers in de oren doet en zegt 'lalala het bestaat niet'"

Rutger Groot Wassink, wethouder opvang

Hij vindt 'zowel vanuit humaniteit als vanuit zorgen om veiligheid en overlast' dat er iets met deze groep gedaan moet worden. "En dat dit kabinet eigenlijk een beetje de vingers in de oren doet en zegt 'lalala het bestaat niet', dat betekent niet dat die problemen opeens weg zijn."

Groot Wassink zegt nog te moeten bekijken wat de plannen van het kabinet precies betekenen en waar hij geld vandaan kan halen voor eigen maatregelen. "Maar wij gaan niet per december dit jaar stoppen met de opvang van ongedocumenteerden."

Stemming op de Stopera

Eén keer per maand vergadert de Amsterdamse gemeenteraad in de Stopera, en AT5 peilt voor elke gemeenteraadsvergadering een half uur voor aanvang live de 'Stemming op de Stopera'. Welke belangrijke kwesties staan er op de agenda, en over welke onderwerpen worden vragen gesteld? Politiek verslaggever Nicolaï Brannan neemt de politieke actualiteiten door met raadsleden, wethouders en Stoperawatchers.

Kijk de hele uitzending hieronder terug:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938