Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Staatssecretaris Van der Burg (VVD) wil niet in kabinet met PVV: "Liberaal tegengeluid is nodig"

31 mei 2024, 10.12 uur · Aangepast 5 juni 2024, 15.14 uur · Door AT5

Eric van der Burg (VVD) wil een liberaal tegengeluid vanuit de Tweede Kamer laten horen tegenover het komende kabinet van beoogd premier Dick Schoof. Dat zegt hij vanavond in Gesprek aan de Amstel op AT5. De demissionair staatssecretaris Migratie en Asielzaken gaat niet in het nieuwe kabinet zitten vanwege de aanwezigheid van de PVV. Amsterdammer en voormalig wethouder Van der Burg heeft daar principiële bezwaren tegen. Vanuit de Tweede Kamer wil hij kritisch zijn tegenover 'Schoof I'. Ook wil hij geen politiek leider van de VVD worden.

Eric van der Burg - AT5

In het gesprek met presentator Kemal Rijken blikt Van der Burg terug op zijn periode in kabinet-Rutte IV, waarin hij de Spreidingswet introduceerde en door het parlement kreeg. Amsterdam moet volgens die wet verplicht 1198 extra plekken regelen voor asielzoekers. Na de verkiezingen van 22 november vorig jaar diende VVD-leider Dilan Yeşilgöz vanuit de Tweede Kamer een motie in om de Spreidingswet in de Eerste Kamer niet te behandelen. Dat zette kwaad bloed bij de Eerste Kamerfractie van de VVD, die overvallen werd door haar voorstel. Mede daardoor kreeg Van der Burg de wet er uiteindelijk toch door de Eerste Kamer, zo wordt in het interview duidelijk. 

Strenger asielbeleid

Onlangs maakten de beoogde regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB bekend de Spreidingswet te schrappen. Van der Burg is daar verre van gelukkig mee, zegt hij. De vier partijen hebben afgesproken dat er een 'asielcrisiswet' komt, zodat het nieuwe kabinet noodmaatregelen kan nemen om 'de asielcrisis onder controle te krijgen'. Volgens Van der Burg gaat dat moeilijk worden, maar mogen ze het wel proberen. Tegelijkertijd kan zijn partij in de komende regeringscombinatie een veel strenger asielbeleid vorm geven 'dan met de ChristenUnie en D66'. Van der Burg en Rijken blikken ook terug op de val van kabinet-Rutte IV, bijna een jaar geleden.

Quote

"Voor mij is de Bijlmer altijd thuiskomen, zeker zodra ik in het gebied binnen de dreven kom"

ERIC VAN DER BURG - DEMISSIONAIR STAATSSECRETARIS VVD

Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet is kort en bevat veel open eindjes. Door deze zogeheten 'vrije kwesties' is het als een soort kleurplaat die nog niet af is. Van der Burg vindt dat een mooie term en ziet ook daar kansen, maar houdt de kaarten nog op de borst. Wel laat hij zich inspireren door Amsterdam, waar hij is opgegroeid en nog steeds woont. "Voor mij is de Bijlmer altijd thuiskomen, zeker zodra ik in het gebied binnen de dreven kom," zegt Van der Burg, die zijn jeugdjaren in Zuidoost doorbracht en daar in 1982 lid werd van de VVD. De politicus gaat er prat op liberaal te zijn en de menselijke kant van het liberalisme in Amsterdam te hebben gezien, met name na de Bijlmerramp.

Gesprek aan de Amstel met Eric van der Burg is op vrijdag 31 mei te zien op AT5 om 21.00 uur en is hier terug te kijken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938