Start van hoofdcontent

Metropool

nl

Meer dagjesmensen in Amsterdam, toeristen blijven langer in de stad

31 mei 2024, 17.07 uur · Aangepast 3 juni 2024, 11.35 uur · Door Maarten Westerduin

Het aantal dagjesmensen dat jaarlijks naar de stad komt is de afgelopen jaren hard gegroeid. Het afgelopen jaar kwamen 15,1 miljoen bezoekers naar de stad zonder hier te overnachten. Het aantal toeristen dat in Amsterdam bleef slapen ligt wel iets lager dan vijf jaar geleden, maar die toeristen blijven tegenwoordig wel langer in de stad.

AT5

Volgens de dienst Onderzoek en Statistiek (O&S) kwam ongeveer 60 procent van de dagbezoekers uit Nederland. Een groot deel van de dagjesmensen uit het buitenland overnacht vlak buiten de stad. 

Ondanks aangekondigde maatregelen lijkt het erop dat het aantal overnachtingen in de stad de komende jaren alleen maar toeneemt.

Meer overnachtingen

Waar het aantal toeristen in 2023 (9,4 miljoen) dus lager lag dan in 2019 (10,2 miljoen), waren er wel meer overnachtingen. In 2023 lag dat aantal op 23,1 miljoen: 300 duizend meer dan vijf jaar eerder. Dat betekent dat toeristen die hier zijn dus iets langer blijven.

Volgens de wethouder is dat een gunstige ontwikkeling, omdat toeristen die meer tijd hebben ook naar minder drukbezochte plekken gaan. De wethouder verwacht dat het aantal overnachtingen harder groeit dan het aantal toeristen, wat dus zou betekenen dat bezoekers nog langer in de stad blijven.

"Bezoekersaantallen zullen stijgen"

Maar omdat wereldwijd steeds meer mensen op vakantie gaan, lijkt het onvermijdelijk dat het de komende jaren nog drukker wordt in Amsterdam. Volgens Mbarki wijzen 'alle internationale trends' erop dat de bezoekersaantallen van voor 2020 de komende jaren weer zullen terugkeren: "Juist daarom blijven de maatregelen die we toepassen om het toerisme en haar gevolgen te beperken onverminderd nodig."

Met die maatregelen doelt Mbarki op de Aanpak Binnenstad, een pakket aan plannen die ervoor moeten zorgen dat het stadshart in de toekomst leefbaarder wordt. Onder andere de aangekondigde hotelstop, het blowverbod, ontmoedigingscampagnes, het weren van toeristenwinkels en het eerder sluiten van horeca op de Wallen vallen onder die maatregelen.

Bezoekersgroei afremmen

De wethouder hoopt dat die aanpak de groei iets kan afremmen. Meer dan dat zit er waarschijnlijk niet in, omdat wereldwijd steeds meer mensen een vakantie kunnen boeken. De groei kan volgens de onderzoekers hooguit geremd worden door slechte economische vooruitzichten (zoals hoge inflatie en een dalende koopkracht), Europese maatregelen en groeibeperkingen van Schiphol.

De maatregelen die de gemeente daar tegenin probeert te brengen, zijn vooral bedoeld voor de lange termijn, aldus Mbarki. "Het doel is om toe te werken naar een duurzame bezoekerseconomie in 2035."