Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrienden-wooncoöperatie De Warren winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024

8 juni 2024, 18.20 uur · Aangepast 11 juni 2024, 17.28 uur · Door Alessandra Cantiniere / Informatief

Na meerdere vakprijzen uit de architectuurwereld heeft De Warren op IJburg nu ook de  publieksprijs van Amsterdam in de wacht gesleept. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024 werd vandaag uitgereikt door wethouder Reinier van Dantzig en Arno Visser van Bouwend Nederland aan de enthousiaste bewoners, architect en aannemer die samen het gebouw hebben weten te realiseren. Susanne Heering en Bradley Ruiz van AT5 waren erbij en spraken met de initiatiefnemers.

AT5

Voor de zeventiende keer hebben Amsterdammers kunnen stemmen op hun favoriete nieuwbouwproject van het afgelopen jaar. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs ging dit jaar naar de zelfbouw-wooncoöperatie De Warren op IJburg, dat bestaat uit 36 diverse wooneenheden. Het gebouw bestaat voor 30% uit gezamenlijke woonruimte waar intensief gebruik van wordt gemaakt door de vijftig bewoners.

De Warren - Tom Feenstra
Quote

"Samenwonen is de toekomst, daar wil ik fors op inzetten"

Reinier van Dantzig - Wethouder woningbouw

Ook dit jaar heeft wethouder woningbouw Reinier van Dantzig de Amsterdamse Nieuwbouwprijs uitgereikt. Dit keer aan een project dat nauw aan zijn hart ligt, vanaf de eerste paal is van Dantzig betrokken geweest bij het project en hij is uitermate trots dat het in Amsterdam gelukt is om zo'n collectief project te realiseren. "Samenwonen is de toekomst, daar wil ik fors op inzetten"

Anja Verdonk in gesprek met AT5 - AT5
Quote

"In acht workshops met meer dan vijftig mensen hebben we samen het gebouw ontworpen"

Anja Verdonk - architect

Voor het zelfbouw wooncollectief werd Anja Verdonk benaderd om als architect de bouw te begeleiden. Dat ging zeer gestructureerd volgens Verdonk "In acht workshops met meer dan vijftig mensen hebben we samen het gebouw ontworpen."

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Bouwend Nederland.