Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spionage en mensenrechtenschendingen: gemeente vervangt ruim 1200 Chinese camera's

10 juni 2024, 14.44 uur · Aangepast 10 juni 2024, 15.23 uur · Door Coen van den Braber

Ruim duizend camera's van een Chinees bedrijf die momenteel in de stad hangen, worden verwijderd. In een met AT5 gedeelde brief zegt de verantwoordelijk wethouder dat hij de 1280 camera's binnen vijf jaar wil vervangen. Reden is de zorg om mensenrechtenschendingen en spionagepraktijken.

Cameratoezicht op de Nieuwmarkt - AT5 / Stefan Bunschoten

De gemeenteraad maakt zich er al jaren druk om: de vele Chinese camera's in de stad. In de raad werd al veelvuldig gediscussieerd over de gevaren ervan. Zo zou er angst leven over Chinese spionage in ons land. Ook bestaat de kans dat de apparaten geproduceerd zijn in Chinese regio's waar mensenrechten worden geschonden. Een voorbeeld van dat laatste is de onderdrukking van de Oeigoeren in China. Het is bekend dat op grote schaal dwangarbeid door deze moslimminderheid wordt verricht.

Doorsluizen naar Chinese overheid

Suleyman Aslami van D66 diende daarom vorig jaar een motie in. Hij riep daarin op om een groot onderzoek in te stellen naar bovenstaande gevaren die de Chinese apparatuur met zich meebrengen. "Er zijn zorgen over mogelijke betrokkenheid van fabrikanten van Chinese camera's bij mensenrechtenschendingen. Ook kunnen ze worden gebruikt om camerabeelden door te sluizen naar de Chinese overheid." Een groot deel van de raad steunde het verzoek om hiernaar onderzoek te doen.

AT5

De AIVD toonde vorig jaar al aan dat China een cyberprogramma tegen Nederland heeft lopen, blijkt uit eerdere waarschuwingen van de AIVD. "China tast het verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aan door cyberaanvallen, gebruik van spionage, insiders, heimelijke investeringen en illegale export."

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deed vorig jaar een quickscan, waaruit bleek dat er diverse "mogelijkheden zijn om hogere eisen te stellen aan onder andere mensenrechten".

Quote

"We willen hiermee een krachtig signaal afgeven aan de markt om alternatieven te vinden voor Chinese camerasystemen"

Alexander Scholtes, wethouder ICT & Digitale stad

Onder meer op basis van dat rapport schrijft Alexander Scholtes, wethouder ICT & Digitale stad, dat de camera's binnen vijf jaar worden verwijderd. De camera's worden niet stel op sprong verwijderd, omdat "het tussentijds vervangen van alle Chinese camera's leidt tot hoge extra kosten voor onder andere het vervroegd afschrijven en projectkosten om lopende contracten aan te passen".

'Krachtig signaal'

Met de aanpassing zegt Scholtes in de brief een "krachtig signaal af te willen geven aan de markt om alternatieven te vinden voor Chinese camerasystemen". Aslami is optimistisch: "Dit is echt goed nieuws", staat op de website van D66.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938