Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kruispunt Marnixstraat-Rozengracht wordt veiliger gemaakt: "Hou een beetje rekening met elkaar"

17 juni 2024, 16.50 uur · Aangepast 17 juni 2024, 17.51 uur · Door Korine Geerdink / Informatief

Het kruispunt Marnixstraat-Rozengracht is een druk knooppunt waar trams, fietsers en auto's elkaar kruisen. Om de verkeersveiligheid en het overzicht te verbeteren, wordt het kruispunt aangepakt. Het Verkeer spreekt met omgevingsmanager Joost Coulier over de werkzaamheden.

AT5

Op het kruispunt Marnixstraat-Rozengracht komen alle verkeersstromen samen. Omgevingsmanager Joost Coulier benadrukt dit: "Zoals je ziet is het hier hartstikke druk. Fietsers, voetgangers, automobilisten en trams. Dat maakt het gewoon heel erg onoverzichtelijk." 

Aanpassingen kruispunt 

Om dit te verbeteren, worden er diverse aanpassingen aan het kruispunt doorgevoerd. "Fietsers krijgen een nieuw opstelvak, de voetpaden worden verbreed en de tramhaltes worden beter toegankelijk," aldus Coulier.

De wachtplekken voor fietsers bij verkeerslichten worden ruimer gemaakt. De fietspaden worden verbreed waar mogelijk en op de hoeken van het kruispunt komen heuveltjes die fietsers beschermen tegen ander afslaand verkeer.

De herinrichting van het kruispunt is onderdeel van het project: 'Oranje Loper' waarin de gemeente de straten en bruggen verbetert op de route Raadhuisstraat-Mercatorplein. 

Quote

"Als je hier 's avonds staat te wachten, staan tegenwoordig iets van vijftig, zestig fietsers"

Voorbijganger

"Hoe veiliger hoe beter, lijkt mij", zegt een buurtbewoner. "Het komt van alle kanten de hele tijd."

"Als je hier 's avonds staat te wachten, staan tegenwoordig iets van vijftig, zestig fietsers. En het schiet maar niet op", vertelt een voorbijgaande fietser.

Een medewerker van een horecazaak maakt zich wel zorgen over de gevolgen van de werkzaamheden: "Dat betekent wel dat het invloed heeft op het terras. En dat is wel een beetje onze hotspot."

AT5

Gevolgen voor het verkeer

Tijdens de werkzaamheden zullen er omleidingen zijn voor zowel auto's als fietsers, afhankelijk van de fase waarin het werk wordt uitgevoerd. Coulier vertelt: "We proberen zoveel mogelijk het verkeer langs het werk te leiden. Voetgangers kunnen altijd langs het werk, en de ondernemers zijn gewoon bereikbaar."

Naar verwachting zal de herinrichting van het kruispunt tegen eind 2025 volledig zijn afgerond. In de tussentijd adviseert Coulier: "Wees voorzichtig, houd rekening met elkaar en rij en fiets rustig langs het werk."

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam