Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Waag op de Nieuwmarkt halfjaar in de steigers vanwege renovatie

18 juni 2024, 16.06 uur · Aangepast 18 juni 2024, 18.18 uur · Door Maarten Westerduin

De Waag op de Nieuwmarkt staat tot zeker november in de steigers vanwege een renovatie. Het gebouw moet daarmee duurzamer worden.

AT5

De eerste werkzaamheden begonnen op 16 mei. Inmiddels is het gebouw omringd door steigers. Die gaan begin november pas weer weg, dan wordt het gebouw opgeleverd.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het onderhoud nodig is om ervoor te zorgen dat het pand duurzamer wordt en weer een tijdje mee kan. Er wordt onder meer glas en tochtwering aangebracht en ook de zoldervloer van het gebouw is onder handen genomen. Delen van het pand worden daarnaast opnieuw beschilderd.

Stadspoort en handelscentrum

De Waag is één van de oudste gebouwen van de stad. Het gebouw werd in 1488 als stadspoort gebouwd en stond op dat moment dus op de grens van Amsterdam. Nadat de stad was uitgebreid en de grenzen waren verlegd, werd de poort omgebouwd tot waag, een handelscentrum waar goederen die de stad inkwamen gewogen konden worden.

In de Waag werden ook anatomische lessen gehouden, waarbij de lichamen van overleden criminelen werden ontleed. 'De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp', die Rembrandt in 1632 schilderde, vond ook in de Waag plaats.

Tegenwoordig zit er een restaurant in de benedenverdieping van de Waag.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938