Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdamse ambtenaren vlogen naar Brussel, Londen en Berlijn

3 juli 2024, 09.00 uur · Aangepast 3 juli 2024, 12.32 uur · Door AT5

Amsterdamse gemeenteambtenaren vlogen de afgelopen jaren meerdere keren naar bestemmingen die binnen zes uur met de trein te bereiken zijn. Dat blijkt uit een brief die wethouder Hester van Buren afgelopen vrijdag naar de gemeenteraad stuurde.

NH Nieuws / Doron Sajet

In 2022 maakte Amsterdamse gemeenteambtenaren in totaal 192 vliegreizen. Een jaar later waren dat er zelfs 270. Daar zaten ook vliegreizen tussen Brussel (1), Londen (4) en Berlijn (8) tussen. Steden die met de trein allemaal binnen zes uur te bereiken zijn. Van en naar Barcelona werd in twee jaar tijd 50 keer gevlogen.

Vakblad Binnenlands Bestuur diende bij de tien grootste Nederlandse gemeenten een Woo-verzoek in om erachter te komen hoe vaak ambtenaren voor hun werk het vliegtuig pakken. Daaruit blijkt dat Amsterdamse ambtenaren veel meer vliegreizen maken dan hun collega's in andere gemeenten. 

Daarbij moet wel aangetekend worden dat Rotterdam, Utrecht en Tilburg geen gegevens aanleverden. Drie van de tien gemeenten zijn dus niet in het onderzoek meegenomen. 

Van de zeven gemeenten die overblijven, vlogen Amsterdamse ambtenaren verreweg het met meest. Het aantal vliegreizen ligt zelfs hoger dan de zes andere gemeenten bij elkaar, waarbij er dus wel onthouden moet worden dat vliegreizen van ambtenaren uit Rotterdam, Utrecht en Tilburg niet meegeteld zijn.

Gemeente Aantal vliegreizen
Amsterdam 192
Rotterdam Niet bekend
Den Haag 31
Utrecht Niet bekend
Eindhoven 11
Groningen 26
Tilburg Niet bekend
Almere 12
Breda 18
Nijmegen 0

De lijst is gerangschikt op het aantal inwoners per gemeente.

De gemeente kondigde in 2022 aan dat er nieuwe richtlijnen zouden worden opgesteld die het reisgedrag van ambtenaren groener zou moeten maken. Van Buren laat nu weten dat die richtlijnen nog altijd niet uitgewerkt zijn. Volgens de wethouder wordt er wel strenger wordt toegezien op 'het nut en noodzaak' van de reis.

De vliegreizen lagen in 2019, het jaar voor het uitbreken van het coronavirus, overigens een stuk hoger. Dat jaar werden er 500 retourtjes gemaakt. Sindsdien ligt het jaarlijks aantal vluchten een stuk lager, onder meer omdat er in 2020 en 2021 coronamaatregelen golden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938