Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Fietsers krijgen ruim baan op Geldersekade: "Dit is drukste fietsroute in binnenstad"

9 juli 2024, 11.03 uur · Door Korine Geerdink / Informatief

De werkzaamheden op de Geldersekade, om de fietsroute veiliger te maken, zijn nog altijd volop in uitvoering. Maar aan het einde van de zomer worden de werkzaamheden afgerond. Deze week worden de bouwhekken bij het nieuwe trottoir aan de huizenzijde weggehaald. In Het Verkeer legt omgevingsmanager Amber van Stijn uit wat er nog moet gebeuren voordat fietsers hier ook weer langs kunnen. 

AT5

De werkzaamheden aan de Geldersekade maken deel uit van het project: Fietsroute Nieuwmarkt. "Dit is de drukste fietsroute in de binnenstad, en met de groei van Noord verwachten we nog meer fietsverkeer'', legt Van Stijn uit. Daarom wordt er meer ruimte gecreëerd voor fietsers.

Dat de populaire fietsroute nu is afgesloten zorgt voor heel wat frustratie bij de fietsers. ''Best wel irritant, ik moet er elke dag omheen fietsen om naar school te gaan'', vertelt een jongen. ''Het duurt vooral heel erg lang en je wordt de hele tijd heen en weer geslingerd'', merkt iemand anders op.

Maar de werkzaamheden gaan voortvarend vertelt Van Stijn en het einde is in zicht. Het gedeelte tussen de Nieuwmarkt en de Binnen Bantammerstraat is al klaar. ''En we zien dat de nieuwe inrichting goed werkt.'' Fietsers en auto's rijden hier samen over een brede fietsstrook.

Eerste deel Geldersekade is klaar - AT5

Nu wordt er gewerkt tussen de Prins Hendrikkade en de Binnen Bantammerstraat. ''Achter mij zijn ze bezig met de aanleg van het nieuwe trottoir aan de huizenzijde. Dat geven we deze week vrij'', legt Van Stijn uit. Daarna schuiven de bouwhekken op en wordt gestart met de aanleg van de nieuwe fietsrook en het trottoir langs het water. 

AT5

Gevolgen voor verkeer

Fietsers kunnen niet langs het werk en worden omgeleid via de andere kant van de Geldersekade. En autoverkeer moet rekening houden met een omleiding via de Binnen Bamtammerstraat naar de Binnenkant en dan richting de Prins Hendrikkade.

De werkzaamheden zijn in september klaar.

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam