Start van hoofdcontent

Metropool

nl

Kolenkitbuurt reageert op sloop- en nieuwbouwplannen: "Denk dat er yuppen komen"

9 juli 2024, 18.00 uur · Aangepast 10 juli 2024, 18.37 uur · Door AT5

In de Kolenkitbuurt in West is er wisselend gereageerd op de plannen van de gemeente om een deel van de huizen te slopen en er nieuwe neer te zetten. De huizen zijn in slechte staat en steken schril af bij het vernieuwde gedeelte van de wijk, aldus de gemeente. Bewoners kunnen zich daar enerzijds wel in vinden, maar maken zich ook zorgen over hun terugkeer naar de wijk. 

AT5

"Ik woon hier zelf al veertig jaar, de buurt gaat achteruit. Als er nieuwe woningen komen, ben ik er wel blij mee", vertelt een meneer op een fiets. Toch vreest hij voor de consequenties. "Ik zit nu op een huur van 500 euro. Die gaat dan wel naar 800 euro waarschijnlijk, daar ben ik niet blij mee. Ook denk ik dat er yuppen komen", vervolgt hij.

Quote

Verhuizen is moeilijk en duur, maar niets aan te doen. De eigenaar wil het.

Een buurtbewoner die al 40 jaar in de wijk woont

Volgens de gemeente krijgen reguliere huurders de mogelijkheid om terug te keren naar een gerenoveerde woning of een nieuwbouwwoning. "Deze huurders kunnen er ook voor kiezen om met de stadsvernieuwingsurgentie te verhuizen naar een andere woning buiten de buurt", zegt de gemeente. Toch is niet elke buurtbewoner blij met de plannen. "Ik vind het goed hier nu zo. Verhuizen is moeilijk en duur. Maar niets aan te doen. De eigenaar wil het", zegt hij.

In totaal zullen er 222 woningen worden gesloopt en komen er 385 nieuwbouwwoningen terug. De bewoners van het Piet Paaltjenspad moeten er sowieso uit, want die huisjes krijgen een andere, maatschappelijke bestemming. Een bewoner van een van de woningen laat weten het erg jammer te vinden dat hij weg moet. Wel vertelt hij dat hij al wist van de plannen voordat hij de woning betrok. "Ik heb bericht gekregen. Ik moet eruit. Of ik terugkom in de buurt is niet gegarandeerd. Het is wel een leuke buurt, het winkelcentrum is vlakbij. Met kou en regen ben je er in 5 minuten. Dat ga ik wel missen", vertelt hij. 

De eerste sloop-nieuwbouw zal naar verwachting eind 2025 kunnen starten en tot halverwege 2029 duren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938