Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen grote schermen tijdens EK-finale door politietekort, wel verruiming terrasregels

9 juli 2024, 14.58 uur · Aangepast 9 juli 2024, 16.52 uur · Door AT5

Mocht het Nederlands elftal zich plaatsen voor de finale van het EK, dan komt er geen groot scherm in de stad waar iedereen kan kijken. De gemeente laat weten dat vanwege de beperkte politie- en beveiligingscapaciteit er moest worden gekozen tussen schermen of een eventuele huldiging dinsdag. Wel worden vanaf de halve finale de terrasregels verruimd.

EK 2024 OP HET WESTERGASTERRAS - SHOTSBYMARV

Op het Museumplein, waar vanuit supporters om werd geroepen, komt er dus geen groot scherm. Mocht het Nederlands elftal namelijk de finale winnen, dan is er een groot aantal agenten nodig om de huldiging in goede banen te leiden. 

Die huldiging moet dinsdag dan gaan plaatsvinden. Of dat met een rondvaart door de grachten gaat worden, is nog niet duidelijk. De laatste keer dat Oranje werd gehuldigd met een rondvaart door de grachten was na het WK in 2010, toen Nederland tweede werd. Er kwamen meer dan 700.000 mensen naar de stad.

Terrasregels 

De gemeente verruimt vanaf de halve finale wel de terrasregels voor de horeca. Alles terrassen mogen tot 01.00 uur openblijven. Ook mogen horecaondernemers een tap op het terras zetten en mogen er buiten schermen worden geplaatst, mits die naar binnen gericht zijn.

Horecaondernemers moeten zelf de buren informeren over de verruimde regels. Daarnaast moet op elk terras iemand toezicht houden. De verruiming van de regels geldt niet voor de eventuele huldiging op dinsdag.

Westergasterras

Het Westergasterras was tijdens de kwartfinale de enige locatie met een vergunning voor zo'n groot scherm. Die vergunning moest voor 26 april worden aangevraagd. Kaartjes om daar de halve finale te kijken waren echter na twintig seconden al vergeven. Mensen boden later op de dag de gratis kaartjes aan voor hoge prijzen, tot afschuw van de organisatie.