Start van hoofdcontent

Nieuw-West

nl

Tweede buurtrechtbank komt in Geuzenveld-Slotermeer

11 juli 2024, 13.35 uur · Door Stella Vrijmoed

Er komt een tweede buurtrechtbank in de stad en wel in de wijk Geuzenveld-Slotermeer in Nieuw-West. Momenteel wordt er nog gezocht naar een locatie, de bedoeling is dat de eerste zittingen eind 2024 kunnen beginnen. Mensen die wonen in postcodegebied 1064 en 1067 komen in aanmerking voor de wijkrechtspraak: dat zou gaan om ongeveer 35.000 inwoners.

De buurtrechter in Zuidoost - AT5

Sinds eind 2021 behandelt een team van vijf buurtrechters al kleine schuld- en strafzaken in Venserpolder in Zuidoost. Ook familierechtzaken kunnen bij de buurtrechtbank terecht, net als beginnende bestuursrechtzaken.

Een buurtrechter is goed op de hoogte van wat er in de wijk speelt en kan gesprekken voeren (ook preventief, bijvoorbeeld over leerplicht) met veel aandacht voor onderliggende problemen. Ook kan er zo met korte lijntjes worden samengewerkt met hulpverlenende instanties uit de buurt.

Buurtrechter Maria Leijten in Venserpolder zei vorig jaar tegen AT5: "Voor rechters is het leuk werk, je kunt meteen het resultaat zien van de beslissingen die we nemen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938