Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder draait bezuinigingen grote kunstinstellingen deels terug en geeft extra aan ITA

11 juli 2024, 16.49 uur · Aangepast 11 juli 2024, 17.49 uur
Door Stella Vrijmoed · Foto: AT5

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) wil eenmalig 12 miljoen euro extra beschikbaar stellen in het Kunstenplan 2025-2028. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. Onder andere het besluit om te bezuinigen op de gemeentelijke subsidiëring van zeven instellingen, wordt op advies van de Kunstraad met dit geld deels teruggedraaid. Ook krijgt Internationaal Theater Amsterdam (ITA) extra ondersteuning omdat dat subsidie van het Rijk misloopt.

AT5

Meliani reageert hiermee op ontwikkelingen in het landelijke cultuurbeleid, zoals de verdeling van de rijkssubsidies en de aangekondigde afschaffing van het lage btw-tarief op cultuur. "Dit zou voor de Amsterdamse cultuursector onder andere kunnen leiden tot een kleiner verdienvermogen."

Ondanks deze extra inzet, die al beschikbaar gesteld was in de Voorjaarsnota 2024,  zal de culturele sector met meer financiële uitdagingen worden geconfronteerd, schrijft de wethouder. Zij belooft 'te blijven aandringen bij het nieuwe kabinet om de voorgenomen maatregelen en bezuinigingen op kunst en cultuur te heroverwegen'.

Toch geen bezuiniging

Waar gaat de extra 12 miljoen van Meliani heen? De wethouder volgt om te beginnen toch het advies van de Kunstraad op om de zeven grote instellingen (Amsterdam Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, ITA, de Meervaart, Bijlmer Parktheater, Nationale Opera & Ballet en het Koninklijk Concertgebouworkest) niet met drie miljoen euro per jaar te korten in de jaren 2025 en 2026.

Voor de jaren 2027 en 2028 volgt ze dit advies maar deels op: dan krijgen deze zeven instellingen toch 1,5 miljoen euro per jaar minder.

Extra voor ITA

Opvallend is dat de wethouder extra steun aankondigt voor ITA, het theatergezelschap dat deze week nog in het nieuws was vanwege herhaaldelijk grensoverschrijdend gedrag.

Vorige week werd ook bekend dat ITA haar 2 miljoen rijkssubsidie voor de nieuwe periode misloopt. Het verbeteren van sociale veiligheid en werkdruk zou niet voldoende in hun aanvraag terug zijn gekomen en dat zou een van de redenen zijn geweest dat deze niet is gehonoreerd, zei Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur, tegen de Volkskrant.

ITA krijgt − als het aan wethouder Meliani ligt − 250.000 euro per jaar extra in de jaren 2025 en 2026, om 'zich te kunnen aanpassen aan een nieuwe bedrijfsvoering' voor de jaren daarna.

Na de zomer

Na de teruggedraaide bezuiniging en de extra steun voor ITA blijft er nog 2,5 miljoen over die nog geen bestemming heeft. Na de zomer besluit het college waar dit aan besteed wordt, rekeninghoudend met alle landelijke en lokale subsidietoekenningen.

De voornemens van de wethouder moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Het college neemt in november een definitief besluit over het Kunstenplan 2025-2028.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938