Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook DOA ziet stijging in aantal achtergelaten en mishandelde dieren

6 augustus 2024, 20.11 uur · Door AT5

De politie ziet steeds meer diergerelateerde meldingen binnenkomen, zo stelt burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Het type melding verschilt, zo kan het onder andere gaan om noodhulp voor een dier, een bijtincident of mishandeling. Een stijging van dat laatste zien ze ook bij Dierenopvang Amsterdam (DOA).

AT5

Cijfers kan DOA niet geven, maar dat er sprake is van een stijging, is zeker. Als voorbeeld loopt hondenverzorger Esther Balfoort naar hond Oko, die vastgebonden aan een boom werd gevonden. Zijn naam betekent 'oog'. "Hij kwam binnen met hele erge ontstoken ogen. Hij was mager en had allemaal littekens op z'n kop."

Op de kattenafdeling loopt kattenverzorger Noor van Gennep naar Icy. Ook Icy is achtergelaten door haar baas. Van Gennep wijst naar de rug. "Dit was één grote plak haar dat niet gekamd was en in de nek zitten wonden."

Aantal meldingen bijna verdubbeld

Het aantal meldingen bij de politie is de afgelopen vijf jaar van 1103 naar 1950 per jaar gegaan, zo staat in de brief van Halsema. De oorzaak is niet eenduidig, maar Halsema noemt drie verschillende mogelijkheden. Zo zou het kunnen dat Amsterdammers zich vaker ergeren aan de dieren van de buren en het daarom melding maken. Een andere optie is dat mensen het meldpunt beter weten te vinden.

Als laatste zou de coronaperiode een rol kunnen spelen. Toen hebben veel mensen huisdieren genomen, waar ze nu vanaf willen. Die dieren zien ze dan bij DOA vaak binnenkomen.

Quote

"Oko doet graag iets voor z'n baasje, zolang je ook lief voor hem bent."

Esther Balfoort - dierenverzorger

Van Gennep ziet bijvoorbeeld dat er steeds meer dieren met allergieën worden gedumpt, zoals Oko en Icy. "Je hoopt dat er niets mis is met een dier als je die koopt, maar als dat wel zo is, kunnen er best wat kosten aan verbonden zijn." Zo hebben de dieren speciale voeding nodig en moeten ze vaker naar de dierenarts. "Ik denk dat als mensen het teveel moeite vinden, ze de dieren op straat zetten."

Met Icy gaat het steeds beter. Oko mag inmiddels zelfs worden geadopteerd. Balfoort: "Je kan hem goed trainen, want hij doet heel graag iets voor zijn baasje. Zolang je maar een beetje lief voor hem bent."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938