Onze stad wordt steeds drukker en voller. Tegelijkertijd moeten steden vergroenen. Hoe combineer je zo'n groeiende stad met natuur? In Almere zijn ze ook met die vraag bezig. Bouw Woon Leef ging langs om te kijken hoe onze buren het aanpakken.
Nina de Vos werkt als stadsgeograaf bij gemeente Almere. Zij ziet de groei van de nog jonge stad juist als iets positiefs. Volgens haar is het een manier om méér natuur toe te voegen. "De komende jaren komen er minimaal 5.000 woningen bij in de binnenstad van Almere. Dat geeft de kans om de openbare ruimte aan te pakken en dus te vergroenen", legt ze uit.
Zoals het zogenoemde 'pocketpark' in het centrum van Almere. "Het is een voorbeeld van de toekomst van het hart van de stad", vertelt De Vos. Zo zijn er naast 'kijkgroen' ook wadi's te vinden in het park, stukken groen die speciaal zijn ontworpen om regenwater op te vangen.
"Almere is van een zandvlakte uitgegroeid tot een stad waar hele bijzondere planten en dieren op afkomen"
Natalja van Elst is stadsecoloog bij gemeente Almere en is tevreden over de groei die de stad heeft meegemaakt op het gebied van biodiversiteit. "Almere is van een zandvlakte in vijftig jaar uitgegroeid tot een stad waar inmiddels hele bijzondere planten en dieren op af zijn gekomen", zegt ze. "Waardoor we ons al kunnen meten naar een stad zoals Amsterdam. Terwijl we bij lange na niet zo oud zijn", voegt ze toe.
Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door gemeente Amsterdam, gemeente Almere, Metropoolregio Amsterdam en AM.
Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.