Advertentie
Stad
GVB'ers André en Marcel staken morgen voor behoud en betere vroegpensioenregeling
Wie morgen tussen vier en acht uur met het openbaar vervoer wil reizen, moet een andere oplossing zoeken. De metro's, trams en bussen rijden dan niet. Buschauffeur André Persenaire en metrobestuurder Marcel Schouwink voeren samen met hun GVB-collega's actie voor een betere en blijvende regeling voor het vroegpensioen. "De rek is er op een gegeven moment wel uit als je langdurig onregelmatige diensten werkt."
Andre Persenaire rijdt al 15 op de bus voor het GVB, vandaag op lijn 369 van Sloterdijk naar Schiphol. Hoewel hij nog lang niet tegen zijn pensioen aan zit, voelt hij wel dat hij geen twintig meer is. Vooral de onregelmatige diensten hakken er soms in. "Je moet je voorstellen dat je na een avonddienst een vroege dienst hebt en je moet om kwart over vier, half vijf beginnen, dan is dat een hele omschakeling. Sommige collega's draaien er nog nachtdiensten bij. Als je dat voor een langere periode doet, dan is dat behoorlijk zwaar. Vooral mentaal, je raakt vermoeid, want ons werk is nu eenmaal concentratie."
"Als je dit werk voor langere periode doet, dan is dat behoorlijk zwaar"
De 65-jarige metrobestuurder Marcel Schouwink kan erover meepraten. Hij probeert z'n pensioen te halen maar de onregelmatige tijden maken het hem niet makkelijk. Schouwink: "Je wordt moe en slaapt slecht." En dat geldt voor veel collega's, zegt hij. "Wij hebben heel veel mensen die hier jaren werken."
1500 euro netto per maand
Dankzij de RVU, de Regeling voor Vervroegde Uittreding kan een tram-, bus- of metrobestuurder op 64-jarige leeftijd stoppen. Voorwaarde is dat je minimaal 10 jaar bij het GVB in dienst bent. Je moet dan tot je 67e rondkomen van zo'n 1500 euro netto per maand. "Dat is niet zoveel, we willen dat het bedrag omhoog gaat. De meesten nemen dan een stukje vroegpensioen op of gebruiken hun spaargeld. Alleen met dat bedrag van 1500 euro red je het niet", aldus Schouwink.
Personeelstekort
De vroegpensioenregeling die met veel onderhandelen in 2021 rond kwam, loopt eind volgend jaar af. André hoopt dat het kabinet met een goed voorstel komt. Ook om ervoor te zorgen dat het personeelstekort bij het GVB niet groter wordt. "Veel collega's stromen op latere leeftijd in, de vraag is of je dat dan nog wel wil doen."
Met de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU), kunnen mensen die langdurig fysiek en/of mentaal zwaar werk doen eerder met pensioen. Het gaat hierbij om mensen die werken bij het stad- en streekvervoer, in de bouw, bij politie, de NS en in de metaalindustrie. Zij hebben dan recht op een uitkering om de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen.
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938!