Medewerkers van het GVB leggen vanochtend het werk neer om actie te voeren voor een betere vroegpensioenregeling. Dat betekent dat er van 4.00 tot 8.00 uur geen trams, bussen en metro's rijden. De pontjes varen wel.
De staking is gericht tegen de overheid, en niet tegen de vervoersbedrijven. Het GVB steunt hun werknemers in de stad namelijk met hun actie en stelt hun medewerkers, ook de mensen van de technische dienst, om de werkonderbreking bij te wonen. Ook wordt het personeel doorbetaald. Ook in andere steden, zoals Rotterdam en Den Haag wordt er gestaakt. Het RET en HTM voeren ook actie.
Voor reizigers betekent dat dus dat er in de vroege ochtend geen OV rijdt tot 8.00 uur. Na de staking zullen de gevolgen nog merkbaar zijn, omdat de trams, metro's en bussen nog moeten opstarten en vanuit de verschillende rangeerterreinen hun route zullen beginnen.
Doel staking
Met de actie willen de stakers een verbeterde Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) afdwingen. De wens is dat mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder dan normaal kunnen stoppen met werken. Die maatregel loopt volgend jaar af, een verlenging moet nog goedgekeurd worden.
Buschauffeur André en metrobestuurder Marcel vertelden gisteren al in een gesprek met AT5 dat ze samen met hun GVB-collega's actie voeren voor een betere en blijvende regeling voor het vroegpensioen. "De rek is er op een gegeven moment wel uit als je langdurig onregelmatige diensten werkt."
Morgen wordt opnieuw gestaakt. Dan leggen medewerkers van de NS en het streekvervoer (onder andere Arriva, Connexxion, Keolis, EBS en Qbuzz) hun werk neer van 4.00 uur tot 8.00 uur.
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938!