Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stoken van hout aangepakt; na industrie grootste bron luchtvervuiling door roet

1 oktober 2024, 16.40 uur · Aangepast 2 oktober 2024, 08.47 uur · Door AT5

Nu andere steden in het land ook maatregelen tegen houtrook hebben aangekondigd, komt ook Amsterdam met een plan om het stoken van hout aan te pakken. Houtrook is na de industrie de grootste bron van luchtvervuiling door roet in de stad. "Inmiddels blijkt het zo ongezond te zijn, dat ik het onverantwoordelijk vind om hier niets aan te doen", schrijft wethouder Luchtkwaliteit Melanie van der Horst.

AT5

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, van kankerverwekkende stoffen tot fijnstof en van benzeen tot koolmonoxide. Vooral op windstille dagen ervaren mensen overlast, want dan blijft de rook hangen. Op dit moment is houtrook verantwoordelijk voor 20 procent van alle roetdeeltjes in de lucht. 

En dus komt het stadsbestuur met een voorstel om houtrook te ontmoedigen. "Het aanpakken van overlast van houtrook is ontzettend lastig, omdat veel mensen leuke herinneringen hebben aan een vuurtje stoken", aldus de wethouder. 

Quote

"De meeste mensen stoken voor de gezelligheid. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om het gezellig te maken"

Károly Illy - directeur Longfonds.

Maar ondanks leuke herinneringen is houtrook volgens het Longfonds een van de grootste veroorzakers van longklachten. "Het is superongezond, voor jezelf, voor kinderen en voor je buren. In de rook zit fijnstof, onder andere fijnstof en dat veroorzaakt en verergert longziekten als COPD en astma", benadrukt directeur van het Longfonds Károly Illy. "De meeste mensen stoken voor de gezelligheid. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om het gezellig te maken."

Het stadsbestuur presenteert verschillende maatregelen. Van subsidie voor het verwijderen van rookkanalen, proeven met elektrische barbecueplaatsen tot voorlichting en een verbod op houtkachels in nieuwe woningen vanaf 2027. Verdere regulering wordt onderzocht. 

Boete

Vanaf vandaag gelden er ook nieuwe maatregelen tegen houtstook in Amersfoort. Wie zijn houtkachel aansteekt wanneer de stookwijzer code oranje of rood aangeeft, kan een boete krijgen tot maar liefst 400 euro. Of zo'n dergelijke regel er ook gaat komen in Amsterdam is nog onduidelijk. "Daar moet eerst een gesprek over op gang komen. Dat begint door te benadrukken hoe enorm schadelijk houtrook is."

Amsterdammers kunnen vanaf 21 oktober op het voorstel reageren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938