Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spong: zes rechters stemden in met verlof Saban B.

18 september 2009, 02.07 uur · Aangepast 18 september 2009, 21.04 uur

In totaal zes rechters hebben ingestemd met het verlof van de beruchte mensenhandelaar Saban B., die tijdens zijn verlof de benen nam. Dat zei zijn advocaat Gerard Spong donderdag in het tv-programma Nova.

In totaal zes rechters hebben ingestemd met het verlof van de beruchte mensenhandelaar Saban B., die tijdens zijn vrijaf de benen nam. Dat zei zijn advocaat Gerard Spong donderdag in het tv-programma Nova. Volgens Jan-Hein van Dijk, eveneens advocaat van B., wisten de rechters dat B. extreem gewelddadig was. Zo sloeg hij de vrouwen met honkbalknuppels.

In juni hadden de advocaten van B. al een verzoek ingediend voor een begeleid incidenteel verlof. Dat werd afgewezen omdat de crimineel als vluchtgevaarlijk werd beschouwd. De tweede keer lukte het wel. B. kreeg zeven dagen verlof. "Onbegeleid", aldus Spong, die een week een zeer royaal gebaar had gevonden. "Het Openbaar Ministerie verzette zich niet.''

De derde dag dat Saban zich moest melden bij de politie - hij moest zich iedere dag melden - werd hij opgepakt. Een tipgever had volgens Spong bericht over een vluchtplan. B. zou een appartement in Amsterdam hebben gehuurd voor een week, er zou een vals paspoort in de maak zijn en hij zou met twee helpers in een auto via Griekenland naar Turkije gaan.

"De tip bleek over tenminste twee onjuiste informatiepunten te beschikken", zei Spong eerder in het NOS-journaal. "Dat heeft het hof kennelijk bewogen de tip onbetrouwbaar te achten." B. werd in vrijheid gesteld en ging er een dag later vandoor. Spong en Van Dijk wilden niet zeggen of er na zijn vlucht nog contact is geweest met B.