Start van hoofdcontent

Stad

nl

Trafigura schikt voor miljoenen met Ivorianen

21 september 2009, 12.35 uur · Aangepast 22 september 2009, 14.04 uur

Olieconcern Trafigura keert maximaal 33 miljoen euro uit aan 31.000 Ivorianen die zeiden ziek te zijn geworden van een illegale afvaldump door de Probo Koala in 2006.

Per persoon komt dat neer op iets meer dan duizend euro, liet een woordvoerder van het in Nederland gevestigde bedrijf weten. Het advocatenkantoor van de Ivorianen heeft ingestemd met de schikking, maar omdat onduidelijk is hoeveel mensen daarmee instemmen staat het totaalbedrag dat zal worden uitgekeerd nog niet vast. De Probo Koala, het schip dat Trafigura had gehuurd om 500 ton giftig afval te vervoeren, zou oorspronkelijk de lading lossen in de haven van Amsterdam.

Buurtbewoners klaagden toen over de stankoverlast, waarna het schip naar Ivoorkust voer en daar de lading overdroeg aan een lokale afvalverwerker. Die dumpte het afval op verschillende plekken in de stad Abidjan, volgens Trafigura zonder dat het concern daarvan op de hoogte was. Duizenden mensen klaagden over gezondheidsproblemen. Volgens de VN kwamen zelfs vijftien mensen om het leven.