Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vergunning Direct Wonen ingetrokken

9 oktober 2009, 11.26 uur · Aangepast 10 oktober 2009, 14.54 uur

Amsterdam heeft de vergunning van woningbemiddelaar Direct Wonen ingetrokken. Het bedrijf overtreedt stelselmatig de regels die de gemeente heeft gesteld.

Direct Wonen is het grootste woning- en kamerbemiddelingsbureau van Nederland.  Direct Wonen overtreedt de Amsterdamse Verordening omdat zij regelmatig geen toestemming van de eigenaar heeft om te verhuren, veel te hoge huren vraagt en niet controleert of er wel huisvestingsvergunning is voor de woning.

Wethouder Hans Gerson (Volkshuisvesting): "Goedkope woonruimte is schaars in deze stad. Woningbemiddeling is daarom aan strenge regels gebonden. Direct Wonen lapt veel van die regels aan zijn laars. Zelfs sociale huurwoningen worden met forse winsten doorverhuurd. Mensen moeten al lang genoeg op een woning wachten in Amsterdam, daar dragen dit soort situaties alleen maar verder aan bij. Genoeg reden om nu een duidelijke grens te trekken. Bovendien is Direct Wonen hier al diverse keren voor op z’n vingers getikt. Ze waren gewaarschuwd. Nu treden we op."

De gemeente zal een dwangsom inzetten als Direct Wonen weigert zijn werkzaamheden te staken en adviseert woningzoekenden geen zaken meer met het bureau te doen. De lijst van ruim honderd bureaus met een vergunning op de website van Dienst Wonen: www.wonen.amsterdam.nl. Amsterdam

Direct Wonen laat in een persbericht weten dat zij van een journalist moest horen dat de vergunning werd ingetrokken. Het bureau laat weten 'ontsteld te zijn over het besluit en dat de gemeente dat via de pers laat weten'. Zij zegt al 12 jaar een vergunning te hebben en nooit 'de regels aan onze laars hebben gelapt.' Direct Wonen is marktleider op het gebied van particuliere woningverhuur.