Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee jaar voor mishandeling Vrankrijk

15 oktober 2009, 11.28 uur · Aangepast 16 oktober 2009, 15.35 uur

De rechter heeft twee jaar cel opgelegd aan twee mannen in de zaak van de mishandelde kraker bij Kraakcafé Vrankrijk in de Spuistraat.

De rechtbank heeft twee krakers donderdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor de mishandeling van twee bezoekers van kraakcafé Vrankrijk in de hoofdstad. Bij de vechtpartij in september vorig jaar raakte een toen 34-jarige man ernstig gewond en liep een andere man lichtere verwondingen op. De celstraffen zijn voor Jacob G. (25) en Carlo L. (49). Volgens de rechtbank zijn zij schuldig aan het opzettelijk medeplegen van zware mishandeling. Justitie had tegen beide mannen zes jaar cel geëist.

Een derde persoon die erbij betrokken was, de 39-jarige Jeroen D., kreeg geen straf. Volgens de rechtbank heeft hij de man die lichtgewond raakte wel geslagen, maar deed hij dat omdat zijn tegenstander zich agressief gedroeg. De rechtbank ontsloeg hem dan ook van rechtsvervolging.

Bij het incident in september 2008 liep een kraker met de bijnaam Yoghurt een schedelbasisfractuur en een gehoorbeschadiging op. Ook kan hij niet meer lopen. Het andere slachtoffer raakte ook gewond maar minder ernstig. Het Openbaar Ministerie eiste een week geleden zes jaar cel tegen twee van de drie verdachten. De krakers Jacob G. (25) en Carlo L. (49) zouden de slachtoffers meerdere keren hebben geslagen met een steigerpijp. Daardoor zouden ze mogelijk ook schuldig zijn aan poging tot moord.

Naar aanleiding van de mishandeling besloot burgemeester Cohen vorig jaar het café van Vrankrijk te sluiten, ook omdat de horecavergunning niet in orde was. De politie heeft de laatste tijd meerdere malen het pand gecontroleerd, maar de bar is nog steeds dichtgetimmerd.