Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zanger Ramses Shaffy (76) overleden

1 december 2009, 12.10 uur · Aangepast 2 december 2009, 15.12 uur

Zanger en acteur Ramses Shaffy (76) is dinsdagochtend om 07.30 uur in Amsterdam overleden. Dat maakte zijn management bekend.

Dit voorjaar werd er bij hem slokdarmkanker geconstateerd. "Eind vorige week verslechterde zijn gezondheid aanzienlijk. Dinsdagochtend is hij rustig ingeslapen", stelt het management in een verklaring. Zijn slechte gezondheid weerhield Shaffy er echter niet van soms nog in de openbaarheid te treden. Eind oktober woonde hij nog een cd- en dvd-presentatie van zijn werk bij. De laatste jaren van zijn leven verbleef Shaffy in het Sarphatihuis.

Shaffy werd in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en debuteerde drie jaar later bij de Nederlandse Comedie. De carrière van de zanger kende veel hoogtepunten en werd gekenmerkt door intensiteit en turbulentie. Eén van zijn bekendste uitingen was de jarenlange samenwerking met zangeres Liesbeth List. List reageerde dinsdag zeer geschokt op het nieuws van het overlijden van haar vriend en collega Ramses Shaffy. Een woordvoerder van haar laat weten dat ze nog niet kan reageren op het nieuws. "Het is geen grote verrassing, maar komt desondanks als een enorme schok", meldt hij. "Zij is op dit moment niet aanspreekbaar." Volgens het management van Shaffy bezocht List de overleden zanger maandagavond nog.

Bij de Ramses Shaffyboom aan de Dijksgracht, in de buurt van Centraal Station, wordt volgens eerste berichten woensdag een herdenking gehouden.