Stad

NL
V

"Foie gras is niet diervriendelijk"

8 december 2009, 10.38 uur · Aangepast 8 december 2009, 18.09 uur

Hotels en restaurants in Amsterdam die 'diervriendelijke foie gras' serveren, zetten hun gasten doorgaans de lever van "gedwangvoederde, kreupele of verwaarloosde eenden" voor.

Dat meldde Wakker Dier maandag. Samen met het televisieprogramma Tros Radar deed de dierenwelzijnsorganisatie heimelijk onderzoek naar bio-eendenlevers. In de uitzending van maandagavond toonde Radar beelden van deze 'undercoveroperatie'. Wakker Dier ging onder andere langs bij de restaurants in Krasnapolsky, het Amstelhotel (La Rive) en Vermeer NH Hotels. Die zeiden allemaal diervriendelijke eendenlever te serveren.

Volgens Wakker Dier klopt dat niet. Radar liet als bewijs beelden zien van een boerderij in Spanje van een leverancier waar de eenden zouden worden gehouden. Volgens een woordvoerster van Wakker Dier leven de dieren zonder beschutting op een dorre vlakte in de Spaanse zon. "De laatste drie weken van hun leven zitten de eenden in een kooi en worden ze gedwangvoederd met een pap van mais en eendenvet." De camera registreerde dat de vogels een buis in de strot krijgen geduwd om ze vol te spuiten met voedsel. Dit om de lever abnormaal te doen vergroten. De gerenommeerde restaurants melden hun gasten echter dat ze zichzelf uit vrije wil volproppen.