Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Noord/Zuidlijn had er niet mogen komen'

15 december 2009, 09.35 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.58 uur

De gemeente had in 2002 niet het groene licht mogen geven om de Noord/Zuidlijn aan te leggen. Dat concludeert de enquêtecommissie in haar dinsdag verschenen rapport.

De commissie heeft onderzocht hoe de bouw van de nieuwe metro zo uit de hand heeft kunnen lopen. “Het college had het besluit tot aanleg niet aan de raad mogen voorleggen en de raad had het besluit niet mogen nemen.” Volgens de commissie mag een megaproject als de Noord/Zuidlijn alleen beginnen onder geschikte omstandigheden. Daar was volgens haar in 2002 geen sprake van. Zo was de bouwmarkt overspannen, waardoor de onderhandelingspositie tegenover aannemers zwak was. Ook waren de reserveringen voor risico's te klein.

Een andere ongunstige omstandigheid was dat de gemeente een desastreuze deal met het Rijk had afgesloten. De landelijke overheid zou 1,1 miljard euro betalen van de 1,46 miljard euro die was begroot. De gemeente zou de rest voor haar rekening nemen, inclusief alle overschrijdingen. Aangezien de kosten nu worden geschat op 3,1 miljard euro, zit de stad met een enorme rekening.