Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Wachtgeld kost de stad miljoenen

27 januari 2010, 15.12 uur · Aangepast 17 februari 2010, 12.39 uur

Amsterdam heeft het afgelopen jaar ruim anderhalf miljoen euro uitgegeven aan wachtgeld voor oud-politici. Dat blijkt uit onderzoek van AT5, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Maar liefst 32 oud-wethouders maakten in 2009 gebruik van de regeling en kregen per persoon gemiddeld 52.000 euro. Afgetreden wethouders krijgen nu maar liefst zes jaar een groot deel van hun salaris doorbetaald. In de praktijk komt dat neer op zo'n 60.000 euro per jaar.

SP-lijsttrekker Laurens Ivens is geschrokken door de cijfers. Hij gaat in de gemeenteraad voorstellen doen om de regeling te versoberen. "Het is schokkend dat zoveel gemeentegeld hier aan uitgegeven wordt. Dat zal na de verkiezingen alleen maar meer worden. Het is dus hoog tijd dat voor de ex-wethouders hetzelfde geldt als voor andere werklozen. Dat betekent dat er een sollicitatieplicht moet komen en passend werk geaccepteerd moet worden."

Ook de nieuwe stadsindeling zal gevolgen hebben voor de regeling. Van de huidige 14 stadsdelen blijven er na de fusie in maart nog maar 7 over. Dit betekent dat nog meer wethouders buiten boord vallen en een beroep zullen doen op de wachtgeldregeling.

Politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit noemt de regeling niet meer van deze tijd: "Het is logisch dat er enige bescherming is. Alleen die bescherming moet wel reëel zijn. Ik zou zeggen dat het terecht is dat je financieel beschermd wordt omdat je zo'n risico neemt. Maar gewoon een sollicitatieplicht lijkt me heel normaal."

In dit document zijn de uitbetalingen per stadsdeel zichtbaar.

N.B. Na vasstelling van de definitieve cijfers blijkt dat er een flink verschil zit bij oud wethouder Duco Stadig tussen het voorlopige gepubliceerde bedrag en de eindafrekening. Hij heeft over 2009 niet 45.953 maar 8.938 euro aan wachtgeld ontvangen.