Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tien woningen Vechtstraat gekraakt

8 maart 2010, 16.44 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.47 uur

Krakers hebben zondag tien leegstaande etages aan de Vechtstraat gekraakt.

De krakers zeggen dat de voormalige sociale huurwoningen al geruime tijd leegstonden in afwachting van renovatie. Eigenaar van de panden is woonstichting Rochdale. De woningen zouden volgens de krakers na renovatie verkocht worden. In enkele van de leeggekomen woningen had Rochdale in eerste instantie antikrakers geplaatst maar die waren volgens de krakers al weer geruime tijd vertrokken.

Woonstichting Rochdale laat weten dat zij aangifte heeft gedaan bij de politie van huisvredebreuk door de krakers. Volgens de woonstichting was de kraak 'een onrechtmatige daad'. Zij beaamt dat de woningen leeg stonden, maar dat zij de bewaking ervan had uitbesteed aan een antikraakbureau. Of er anti-kraakwachten in de woningen zaten op het moment van de kraak kon zij niet bevestigen.

De woningen zijn in 2005 door woonstichting Rochdale aangekocht. De funderingen bleken toen zo slecht dat de panden grondig gerenoveerd moesten worden. In overleg met het stadsdeel is toen besloten de panden in originele staat te herstellen. De huurders zijn allemaal al uitgeplaatst, vier van hen gaven aan daarna weer terug te willen naar hun woning. De rest heeft elders woonruimte gekregen. Waarschijnlijk worden alle woningen behalve de vier woningen voor de terugkerende originele bewoners verkocht, aldus Rochdale.

De woonstichting zegt dat de lange periode van (semi)leegstand veroorzaakt wordt door het wachten op de benodigde bouwvergunningen voor de renovatie. Deze zijn nog altijd niet rond.