Stad

Haringpakkerstoren wordt niet herbouwd

12 april 2010, 17.03 uur · Aangepast 12 april 2010, 20.50 uur

Stadsherstel gaat de Haringpakkerstoren niet herbouwen. Zij vreest dat daardoor de authenticiteit van de binnenstad te veel zou worden aangetast.

Dat zou voor de Unesco een reden kunnen zijn om de grachtengordel niet op de werelderfgoedlijst te plaatsen. 'Stadsherstel wenst geen project te realiseren dat de aanwijzing van de Amsterdamse binnenstad tot werelderfgoed in gevaar kan brengen' aldus een brief van Stadsherstel aan de Vrienden van de Binnenstad.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad laat weten dat de gemeente zich misschien te snel heeft neergelegd bij het oordeel dat het herbouwplan van de Haringpakkerstoren te 'pseudo-historisch' zou zijn. De Unesco is volgens de Vereniging niet per definitie tegen reconstructie van de toren, zolang die maar wetenschappelijk is en goed wordt gedocumenteerd.

De Haringpakkerstoren werd in 1829 al gesloopt. Hij maakte onderdeel uit van een serie, waartoe ook de Zuidertoren, de Munttoren, de Montelbaenstoren en de Westertoren behoren. In 2005 besloot Stadsherstel de toren te herbouwen. De herbouw had al in 2006 moeten beginnen maar werd jarenlang opgehouden door discussies over welstandseisen en bestemmingsplannen.

Overigens zijn met het stoppen van de reconstructie van de toren niet alle kritische kanttekeningen van Unesco weggenomen. De organisatie die de binnenstad namens Unesco 'screent', ICOMOS, heeft ook het Binnengasthuisterrein, reclame in en hoogbouw nabij de binnenstad afgekeurd.