Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee jaar cel voor doodslaan Sitek

21 april 2010, 10.06 uur · Aangepast 22 april 2010, 12.29 uur

De 38-jarige taxichauffeur Sidi Mohamed B. heeft een celstraf gekregen van 24 maanden voor de fatale klap aan Rob Sitek.

De rechtbank acht bewezen dat B. op 5 juli vorig jaar de 44-jarige Rob Sitek op het Leidseplein opzettelijk zwaar letsel heeft toegebracht. Sitek werd door B. geslagen, kwam hard tegen de grond en stierf aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden drie jaar cel. Volgens justitie deelde B. een ,,snoeiharde vuistslag'' uit. Sitek en de taxichauffeur kregen op de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. B. zou hebben gespuugd naar Sitek, die daarop een klap met vlakke hand uitdeelde. Daarop volgde de vuistslag van B., een geoefend kickbokser. De verdachte ontkent dat hij hard heeft geslagen. Hij zei dat hij dat deed om zichzelf te verdedigen.

De rechtbank noemt het gevolg van de zware mishandeling dramatisch en sprak van een 'in wezen onbetekenende ruzie'. "Verdachte heeft op deze wijze de dood veroorzaakt van een man die midden in het leven stond en daarmee ontzettend veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden teweeggebracht", staat in het vonnis.

Met aftrek van voorarrest betekent deze uitspraak dat B. in november al op vrije voeten komt. Dan heeft hij namelijk tweederde van zijn straf uitgezeten.

Overigens werd B. ook schuldig bevonden voor het mishandelen en bedreigen van een vrouwelijke klant op 24 november 2007 in Amstelveen. Hij gebruikte destijds na het vastgrijpen van de vrouw woorden van de volgende strekking: "Je moet betalen. Ik heb in het verleden vaker vrouwen geslagen en ik ben daar niet vies van."

Geert-Jan Knoops, de advocaat van B., zei nog niet te weten of hij in hoger beroep gaat. Hoewel hij het niet op alle punten eens is met de uitspraak, weet hij niet of zijn cliënt zin heeft om de zaak nog langer te laten voortduren. ,,Het kan best zijn dat hij het hier bij laat. Juridisch is het een aanvechtbare uitspraak. Pragmatisch is er een jaar minder opgelegd dan geëist.''