Stad

"Murat O. vrij vanwege zieke moeder"

29 april 2010, 15.00 uur · Aangepast 30 april 2010, 18.15 uur

De tot vier jaar cel veroordeelde pooierboy Murat O. (23) mag zijn proces in hoger beroep onder meer in vrijheid afwachten vanwege de ernstige ziekte van zijn moeder.

Dat meldde het gerechtshof in Amsterdam donderdag tijdens een persconferentie.

De voorlopige vrijlating van Murat O. veroorzaakte veel beroering. De zaak rond de crimineel Saban B., die ontsnapte naar het buitenland toen hij even vrij was, ligt nog vers in het geheugen. Ook waren de slachtoffers van de pooierboy van tevoren niet ingelicht dat Murat O. op vrije voeten zou komen. Zij moesten dat uit de media vernemen. Sommigen van hen werden zo bang voor represailles dat ze onderdoken.

President Leendert Verheij van het gerechtshof legde vanmiddag uit dat de vergelijking met Saban B. niet opgaat. Bij de afweging van het hof om O. in vrijheid te stellen, heeft meegewogen dat het aandeel in de zaak waarvoor O. is veroordeeld zich 'beperkt' tot twee vrouwen. Hij zou daarbij geen geweld hebben gebruikt, zo legde justitie vandaag uit. Bij een eerdere schorsing heeft O. zich volgens het hof bovendien gehouden aan de voorwaarden, waaronder een contactverbod met de slachtoffers. Hij en zijn familie wonen in Nederland en er is volgens het hof geen reden aan te nemen dat O. de benen zal nemen, zoals eerder Saban B. wel deed.

Dat de slachtoffers van O. van tevoren niet zijn ingelicht over diens vrijlating, ligt niet aan het hof, zei Verheij. Het OM had dat moeten doen.

Verheij zei verder dat demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie niet goed was geïnformeerd toen hij zich donderdag uitliet over de kwestie-Murat O. Hirsch Ballin zei dat hij het betreurt dat O. op vrije voeten is gesteld. ,,Misschien dat de minister nu meer gerustgesteld is'', zei Verheij na zijn verduidelijking.